Közélet

Ünnepség Algyőn: nem kérdőjelezhető meg Szent István személyének jelentősége + FOTÓK

Ünnepség Algyőn: nem kérdőjelezhető meg Szent István személyének jelentősége + FOTÓK

2017. augusztus 20., vasárnap
Ünnepség Algyőn: nem kérdőjelezhető meg Szent István személyének jelentősége + FOTÓK
aug20_algyo021kf

Molnár Áron polgármester szerint hiába vonják kétségbe első királyunk fontosságát, nem szabad elfelejteni, hogy ő alkotta meg azt a magyar államot, ami évszázadokig az egyik legsikeresebb volt Európában.

Algyőn immár több éve nem tartottak augusztus 20-i ünnepséget, azonban az idén a Gyevi Art Kulturális Egyesület ekkorra szervezte meg a VIII. Miénk a tér rendezvényét, így a település úgy döntött, hogy ezt kiegészítik egy megemlékezéssel. A nagyközség elképzelhetőnek tartja, hogy a kezdeményezés hagyományteremtő lesz, azaz a helyiek az elkövetkezendő esztendőkben mindig így tisztelegnek az államalapítás előtt.

Molnár Áron

polgármester beszédében elmondta, napjainkban egyre többször megkérdőjelezik Szent István személyének és korának fontosságát. „Kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogyan alakult volna a történelem, ha ő nincs, és más uralkodik helyette. Véleményem szerint ez nem helyes. A magyar történelem rengeteg sebből vérzik, sok a tisztázatlan esemény, viszont azt kijelenthetjük: Szent István királyunk volt az államalapító, aki a népünkből egységet kovácsolt, és egy országnak törvényt alkotott. Utat mutatott őseinknek, és Európa szívében egy olyan államot hozott létre, amit évszázadokon át az egyik legerősebbnek tartottak” – fejtette ki a politikus. Azt kívánta, a nemzet a jelenben is találja meg az útját, és legyen olyan sikeres, mint az államalapítás és az azt követő évszázadok idején. Algyő és Kelebia régóta baráti kapcsolatot ápol egymással, ezért utóbbi település plébánosa szentelte meg a nagyközség kenyerét.

Paskó Csaba Illyés Gyula

gondolatát idézte: „A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol”. „Ha feladjuk a múltunkba vetett hitünket, a gyökereinktől szabadulunk meg, és minden megtépázhat bennünket” – hívta fel a figyelmet a plébános, aki hozzátette, a Szent István ünnepéhez kapcsolódó kenyér nem csak a táplálékunk alapját, a napi betevő falatunkat jelenti, hanem a megélhetésünket, az egzisztenciánkat, és a jövőnk lefektetését is szimbolizálja. A Miénk tér rendezvényre idén közel 160 fellépő érkezett, hogy közösen búcsúztassák el a nyarat. Többek között Szegedről, Csólyospálosról, Kelebiáról és Dusnokról is képviseltették magukat kórusok, tánccsoportok, citerások a vidám kavalkádon. Az ünnepség - az időjárás függvényében - tűzijátékkal és utcabállal zárul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.