Közélet

Rubik-rekordokat döntene az üllési Maróti Róbert

Rubik-rekordokat döntene az üllési Maróti Róbert

2017. augusztus 1., kedd
Rubik-rekordokat döntene az üllési Maróti Róbert
rubik_kocka02_gs

Rubik Ernő bűvös kockája töretlen népszerűségnek örvend a napjainkban is, a leggyorsabb versenyzőknek csupán néhány másodpercbe telik egyszínűvé „varázsolni” a játékszert. Maróti Róbertet a versenyeken elért időeredményei alapján a hazai élmezőnyben jegyzik. Az üllési fiatal hírportálunknak elmondta, szeretne magyar rekordot dönteni.

Van, aki csak egy oldalt, van, aki két sort, és van, aki teljesen ki tudja rakni. Egy biztos: a Rubik-kockáról valamennyi magyar hallott, ismeri, vagy fogta már a kezében. A 19 éves Maróti Róbert a szegedi Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskolában tanul logisztikát. A klasszikus 3x3-as kockával évekkel ezelőtt került kapcsolatba, a hazai versenyzők közül mára már a legjobbak között tartják számon. „Mindössze 11 éves voltam, amikor megismerkedtem a bűvös kockával, a szüleim ajándékoztak meg vele. Kezdetben – mint sokan mások – még nem tudtam kirakni teljesen, először csak egy, majd két oldal teljesítéséig jutottam el. Később az interneten fellelhető útmutatások alapján rövid időn belül elsajátítottam a kirakás alapmetódusát” – emlékezett vissza Maróti Róbert. A versenyző kitért rá, a kíváncsisága sarkallta arra, hogy mérje időeredményeit, az első kirakásai mintegy három és fél percet vettek igénybe. Az egyik videómegosztó oldalon talált rá korábbi versenyeken készült felvételekre, amelyek hatására eldöntötte, komolyabban szeretne foglalkozni újdonsült hobbijával. Az első, 2008-ban teljesített sikeres kirakását követően négy év elteltével vett részt az első megmérettetésén.

rubik_kocka01_gs

„A versenyzői pályámra immáron több év távlatából tekinthetek vissza. A közelmúltban Egerben, a 3x3-as Rubik-kocka versenyszámban aratott magyar bajnoki győzelmemre vagyok jelenleg a legbüszkébb. Minden nap azért gyakorolok, hogy egyszer hazai rekordtartó lehessek. Elsősorban a klasszikus Rubik-kockában elért legjobb időeredményt, valamint az öt kirakás után számított átlagidő rekordját szeretném megdönteni. Emellett a 2x2-es és a 4x4-es Rubik-kocka versenyszámokban is esélyes lehetek a rekorddöntésre” – ismertette hangsúlyozva, a 3x3-as kocka átlagkirakásának hivatalos egyéni rekordja 8,99 másodperc, amely jelenleg Magyarország negyedik legjobb időeredménye. A versenyen mért 7,39 másodperces egyszeri kirakási rekordja szintén az élmezőnybe sorolható. A versenyek szabályrendszerét illetően elmondta, a megmérettetések körökre osztottak, egy körben ötször rakják ki az adott játékszert időre. A mért eredményekből a legjobb és a legrosszabb időt törlik, a megmaradt három időeredményből vonnak átlagot. Szerinte a kiemelkedő átlagidő elérésé sok gyakorlást igényel, naponta akár több órát is, de természetesen a ráfordított idő a tehetség függvényében eltérő lehet az egyes játékosoknál. Hangsúlyozta, korábban több világrekordot tartottak hosszú időn keresztül a magyar versenyzők, ma már ezeket sorra megdöntötték, más nemzetek uralják a világversenyeket, azonban a hazai kockások továbbra is az élmezőnyhöz tartoznak. Róbert sok logikai játékot ismer és használ, de elmondása szerint a klasszikus Rubik-kocka kirakása mindig is az elsődleges versenyszám marad a számára. „A szüleim és a barátaim büszkék rám. A szűk környezetemben nem foglalkozik senki professzionális szinten a kockával. Szegeden több ismerősöm is ki tudja rakni, ellenben ahhoz, hogy hasonló tudás birtokában álló versenyzőkkel gyakorolhassak, csak a fővárosban van lehetőségem. Sok új barátságot kötöttem a hobbimnak köszönhetően, már csak ezért is szeretek versenyekre járni, hiszen azok mindig jó hangulatban telnek. Jelentkeztek holtpontok is az életemben a kockát illetően, volt, amikor ráuntam. A közös gyakorlás és egy újabb verseny azonban mindig új impulzust adott a folytatáshoz” – emelte ki. A Rubik-kocka versenyzők elitje az elmúlt napokban Párizsban adott számot tudásáról. Az idén kilencedik alkalommal rendezett négynapos világbajnokságon 18 versenyszámban mérték össze tehetségüket a résztvevők. A klasszikus 3x3-as Rubik-játékon túl többek között Megaminx, Pyraminx és a Rubik-óra is helyet kapott a palettán.

rubik_kocka03_gs

„Egy-egy világverseny szintén nagy motivációs erővel bír, követtem a párizsi eseményeket is. Távlati céljaim között szerepel a világbajnoki szereplés” – nyilatkozta Maróti Róbert hozzátéve, a versenyzők által használt kocka könnyen tekerhető, így tudnak gyors ujjmozdulatokkal operálni. Az első két sor kirakása még inkább logika függvénye, át kell látniuk a kocka felépítését. Az utolsó sor egy színre hozása több tanulást igényel. A fiatal szerint nem szuperképességről van szó, a kirakás alapjait bárki elsajátíthatja. Azt tanácsolta, először mindenki pusztán a logikájára hagyatkozva tekerje a játékszert, csak abban az esetben vegye igénybe az internet segítségét, amennyiben végképp elakadna. A tehetséges fiatal a jövőjét illetően elmondta, informatikai vonalon képzeli el az életét, a kockáitól azonban semmi esetre sem válna meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.