Írjon nekünk

Kultúra

Tűzliliom és Képregénybörze a Somogyiban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

somogyi_konyvtar01kf

A nyár végére is sok programmal készül a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.

A per, Rosencrantz és Guildenstern halott, Érkezés – új filmek a Somogyiban

Ezernél is több kölcsönözhető DVD-filmből válogathatnak az olvasók a Somogyi-könyvtár első emeletén. A gyűjtemény a közelmúltban közel ötven új filmmel gazdagodott. Ízelítő az újdonságokból: Orson Welles A per című alkotása 1962-ben készült, amely sajátságos látványvilágú újragondolása Franz Kafka regényének Anthony Perkins főszereplésével.

Tom Stoppard angol dráma- és forgatókönyvíró különleges vállalkozása saját rendezésében a Rosencrantz és Guildenstern halott című színdarabjának megfilmesítése 1990-ből. Hamlet történetét az utána kémkedő két udvaronc szemszögéből mutatja be: Rosencrantz és Guildenstern saját létük abszurditásán morfondíroznak sok humorral. A két főszereplő Gary Oldman és Tim Roth.

Különleges sci-fit Denis Villeneuve kanadai rendező 2016-ban készült Érkezés című filmje. A forgatókönyv Thed Chiang Életed története című novellája alapján készült, amely már magyarul is olvasható. A történet főhőse egy elismert nyelvész (Amy Adams), akit felkér a katonaság, hogy lépjen kapcsolatba egy idegen civilizáció képviselőivel. A film látványvilága mellé a feladat szépségének és nehézségeinek elmélyült, megrázó bemutatása társul.

A Somogyi-könyvtár közel 3 ezer kölcsönözhető DVD-filmjéből mintegy 1600 a főépület első emeletén, 1080 a Hangoskönyvtárban, 320 a Gyermekkönyvtárban található.

Tűzliliom – irodalom és zene a Somogyiban

Augusztus 22. (kedd), 16.30 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasó

A szabadkai Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör közreműködésével zenés irodalmi műsor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében, augusztus 22-én, kedden 16.30 órakor. A Tűzliliom című program keretében Buda Ferenc, Szép Ernő, Vörösmarty Mihály, Francois Villon, Arany János, Gárdonyi Géza és Szabó Lőrinc műveit Binszki Teréz és Némedi Imre tolmácsolásában hallhatja a közönség. Zongorán közreműködik Görög Noémi és Görög Enikő.

Az irodalmi műsor szervezője a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége. A programot Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatja.

Képregénybörze a Somogyiban

Augusztus 26. (szombat), 10–14 óra – Somogyi-könyvtár, alagsor

A novemberi szegedi képregényfesztivál „előfutáraként”, augusztus 26-án, szombaton börzét rendeznek a Somogyi-könyvtár alagsorában. A 10-14 óráig tartó program ingyenes, a helyfoglalás viszont előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az esemény facebook-oldalán (https://www.facebook.com/events/1890065997927462/?fref=ts),
vagy aemail-címen lehet.

Régimódi történet, Tizenkilenc perc – 80 nap alatt 12 könyv körül

Június 1-jétől augusztus 31-ig – 2. emelet, kölcsönző, Kamasz-o-dokk

Szabó Magda Régimódi történet, valamint Jodi Picoult Tizenkilenc perc című regényeivel kapcsolatos kérdések szerepelnek a Somogyi-könyvtár 80 nap alatt 12 könyv körül című olvasásnépszerűsítő játékának záró fordulóiban. A június 1-től augusztus 31-ig tartó programot 14–20 éves fiataloknak hirdette a Dóm téri bibliotéka.

Fantasy, sci-fi, „csajos könyvek” és kortárs szépirodalom színesítik a 12 fordulós játékban ajánlott kötetek kínálatát – a könyveket a könyvtár második emeletén kialakított Kamasz-o-dokkban találják az ifjú olvasók.

A versenybe menet közben is be lehet kapcsolódni. A pályázat részleteiről a Somogyi-könyvtár honlapján olvashatnak az érdeklődők. A bibliotéka Facebook-oldalán a korábbi fordulók feladatlapjai is megtalálhatók, amelyeket visszamenőleg is beküldhetnek a játékosok.

A győzteseket értékes könyvutalványokkal jutalmazzák, sorsolás szeptember 14-én.

„Annyi titkom volt” – mondta Szabó Magda édesanyja a halálos ágyán. Ennek a mondatnak nyomába indult el az írónő, hogy évekig tartó kutatómunka után megírja családja krónikáját. Édesanyja Jablonczay Lenke, nagyanyja Gacsáry Emma, és dédanyja Rikkl Mária személyében a XIX. század konzervatív, férfiközpontú világában három erős, tehetséges asszony küzdelmét követhetjük nyomon, nem is az érvényesülés és a boldogság, hanem csupán a fennmaradás útján. És hogy valóban régimódi-e a történet? Régimódi az, hogy az egymáshoz legközelebb állók okozzák a legnagyobb fájdalmat egymásnak? Hogy az odafordulás, a megbocsátás sokszor túl későn érkezik? Apák és fiaik, anyák és lányaik fordulatokkal, titkokkal teli élettörténete elevenedik meg” – olvasható Szabó Magda Régimódi történet című könyvének ajánlójában (lira.hu).

„Visszaüssön-e, akit bántalmaznak? Érdemes-e minden értékítéletet és meggyőződést feladni, csak hogy befogadjon minket a közösség? Mekkora a szülők felelőssége, és meddig terjed a tanároké, a társaké, a környezeté? Homokba dughatjuk-e a fejünket, vagy ezzel csak saját magunkat és gyermekeinket veszélyeztetjük? Lehet, hogy nem elég jól, nem elég okosan szeretjük õket, és így nem is tudjuk megvédeni õket se maguktól, se a világtól” – írja Jodi Picoult Tizenkilenc perc című könyvéről a moly.hu internetes oldal.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

Alapítványt hoztak létre a szegedi papucs hagyományainak folytatására

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Alapítványt hoztak létre a szegedi papucs hagyományainak folytatására, a szervezet kezdeményezte, hogy a páratlan lábbeli felkerüljön az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listára. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Jakupcsek Gabriella: Ha férfi lennék, örülnék, ha a feleségem szeretne dolgozni

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

És te hogy vagy? Bővebben – kérdezi Jakupcsek Gabriella a most karácsonyra megjelenő második könyvében.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Thealther Európa legjobbjai között

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Európában idén 715 fesztivál kapta meg a minősítő oklevelet.

Tovább olvasom

Aktuál