Közélet

Trump elnökségének hat hónapja alatt egymillió új munkahelyet hoztak létre

Trump elnökségének hat hónapja alatt egymillió új munkahelyet hoztak létre

2017. augusztus 4., péntek
Trump elnökségének hat hónapja alatt egymillió új munkahelyet hoztak létre

Donald Trump elnökségének hat hónapja alatt egymillió új munkahelyet hoztak létre - írták amerikai médiumok a munkaügyi minisztérium jelentése alapján.

A munkaügyi minisztérium pénteken közzétett jelentése szerint 16 év óta a legalacsonyabb szinten van a munkanélküliek aránya az Egyesült Államokban. Egyedül júliusban 209 ezer új munkahely született, jóval több, mint amennyit a közgazdászok előre jeleztek. Elsősorban az éttermekben, a szolgáltatásokban, az egészségügyben bővültek a lehetőségek, de megindult a munkaerőfelvétel a bányászatban is. A munkanélküliség jelenleg 4,3 százalékos.

Donald Trump

a munkaügyi minisztérium jelentésének nyilvánosságra hozatala után Twitter-bejegyzésben üdvözölte az eredményt és leszögezte: "még csak éppen belefogtam. Még több munkahely lesz a fojtogató szabályzók csökkentésével. Az Egyesült Államok újra mozgásban van". Elemzők pozitívan reagáltak a minisztériumi jelentésre.

Tony Bedikian

, globális piacokkal foglalkozó banki elemző a CNBC televíziónak azt hangsúlyozta, hogy egyre többen jelennek meg és találnak lehetőségeket a munkaerőpiacon. "Nehéz ebben a jelentésben negatívumot találni" - fogalmazott.

Elise Gould

, a demokratákhoz közelálló Gazdaságpolitikai Intézet munkatársa szintén a CNBC-ben elemezte az adatokat, szerinte ezek azt mutatják, hogy a teljes foglalkoztatottság felé haladnak. A munkaerőpiacot elemzők változatlanul az amerikai gazdaság fő erejének tartják, viszont keveslik a béremelkedés mértékét. A bérek júliusban a tavalyihoz képest 2,5 százalékkal növekedtek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.