Gazdaság

Terjeszkedik az OTP Szerbiában

Terjeszkedik az OTP Szerbiában

2017. augusztus 4., péntek
Terjeszkedik az OTP Szerbiában

Az OTP Bank szerbiai leánybankja megállapodott a görög érdekeltségű szerbiai Vojvodinska banka (Voban) megvásárlásáról - közölte az OTP pénteken az MTI-vel.

A National Bank of Greece (NBG) görög kereskedelmi bank érdekeltségeinek megszerzésével - a közlemény szerint - az OTP-csoport szerbiai piaci részesedése 5,7 százalékra nő, ezzel a 7. legnagyobb szereplővé válik az országban. Az OTP banka Srbija a Vojvodjanska banka mellett a görög bank egyéb érdekeltségeit is megszerzi, köztük az NBG Leasing-et, összesen 125 millió euróért (mintegy 38 milliárd forint). "Az OTP banka Srbija az elmúlt években folyamatosan fejlődött, és várakozásaink szerint e pozitív tendencia továbbra is fennmarad, amelyhez a mostani akvizíció eredményesen járul hozzá" - idézte a közlemény Wolf Lászlót, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesét.

Wolf László

emlékeztetett, hogy az OTP stratégiai célja, hogy növelje piaci részesedését azokban az országokban, ahol jelen van. Az elmúlt hónapokban Horvátországot és Romániát követően ez a harmadik bankvásárlás, amelyet végrehajtottak. "Ugyanakkor továbbra is vizsgáljuk az akvizíciós lehetőségeket, elkötelezettek vagyunk régiós jelenlétünk erősítése iránt. A tranzakció pénzügyi zárására, a szükséges hatósági engedélyek kiadását követően, várhatóan 2017 végén kerülhet sor" - tette hozzá. "A mostani akvizíció tovább erősíti az OTP Bank szerbiai jelenlétét, illetve hozzásegíti a bankot a hosszú távú jövedelmező működéshez" - mondta Predrag Mihajlovic, az OTP banka Srbija vezérigazgatója. A Vojvodjanska banka 2016. év végi mérlegfőösszege alapján közel 4,2 százalékos piaci részesedésével Szerbia 9. legnagyobb bankja, jelentős lakossági ügyfélbázissal, univerzális bankként a vállalati szegmensben is aktív. 2016. végén a Vojvodjanska banka és a tranzakció tárgyát képező egyéb szerb eszközök mérlegfőösszege, konszolidált szinten 1,173 milliárd euró, bruttó hitelállománya 810 millió euró volt. A tranzakció tárgyát képező eszközök sajáttőke-arányos nyeresége (ROE) az utóbbi két évben 1,9 százalék és 2,3 százalék volt. A Vojvodjanska banka 1405 munkavállalót foglalkoztat, 105 fiókot és 138 ATM-et működtet.

Csányi Sándor

, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója korábban azt mondta: az OTP tavalyi jó eredményei, valamint a bankcsoport mintegy 8 milliárd eurós likviditási tartaléka lehetővé teszi, hogy további bankvásárlásokon is gondolkodjanak, esetleg 4-5 újabb akvizíció jöhet szóba olyan országokban, ahol az OTP növelné a piaci részesedését, de lehet, hogy olyan országokban is megjelennek, ahol még nincs ott az OTP-csoport. Az NBG, a legnagyobb görög kereskedelmi bank vezérigazgatója a Reuters hírügynökséget a múlt hónapban arról tájékoztatta, hogy a bank szerkezeti átalakításáról az EU-val létrejött megállapodás értelmében megválik balkáni, közöttük romániai, szerbiai, albániai és ciprusi érdekeltségeitől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.