Közélet

Szeptembertől több gyermeknek juthat tej, zöldség és gyümölcs

Szeptembertől több gyermeknek juthat tej, zöldség és gyümölcs

2017. augusztus 31., csütörtök
Szeptembertől több gyermeknek juthat tej, zöldség és gyümölcs
zoldsegek

Az új tanévben is folytatódik az iskolagyümölcs és -zöldség, valamint az iskolatej program, sőt, még több diák részesülhet belőle mint eddig, hozzájárulva a szervezetük megfelelő fejlődéséhez.

Számos Csongrád megyei iskolában is az új tanév folyamán a tízórai mellé kaphatnak a diákok tejterméket, gyümölcsöt, vagy zöldséget, amelyek amellett, hogy finomak, a vitaminbevitel egy részét is biztosítják. A bordányi Ádám Jenő Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában is kedvelik a gyermekek a lehetőséget. „Mindkét programban részt vesz az iskolánk a diákok nagy örömére. A tízórai mellé biztosított friss áruk, tejtermékek hozzájárulnak a fiatalok fejlődéséhez. Intézményünkbe több hátrányos helyzetű, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult tanuló is jár. Elképzelhető, hogy más úton nem juthatnának hozzá ezekhez a vitaminforrásokhoz – emelte ki

Ocskó Zoltán

intézményvezető. Megtudtuk, az iskolában a tejtermékek közül például dobozos tej, tömlős sajt és gyümölcsjoghurt is járhat a gyermekeknek. A szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskolában szeptembertől friss gyümölcs vagy zöldség egészíti ki a napi betevőt.

Husztáné Gyursánszki Erzsébet

intézményvezető elmondta, évek óta részesei az iskolagyümölcs és -zöldség programnak. „A gyerekek örülnek neki, szívesen fogyasztják, a zöldségekkel is megbarátkoztak. A repertoár változatos, adhattunk nekik már többek között retket, uborkát, karalábét, zellert, almát, de még gyümölcslét is, az új tanévben a paradicsom is bővítheti a sort. Friss, konyhakész állapotban érkezik az áru iskolánkba, hetente három napon kapják a gyermekek a tízórai mellé” – emelte ki, megjegyezve, a gyerekek így megismerkednek velük és fogyasztanak is zöldséget, gyümölcsöt, ez az ő javukat szolgálja. A Földművelésügyi Minisztérium az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a magyarországi iskolagyümölcs- és iskolazöldség program uniós támogatással valósul meg. Szeptembertől előbbi program lehetőségeit országosan 560 ezer, utóbbiét 430 ezer gyermek élvezi, a tejprogramban heti négy alkalommal kapnak a gyerekek valamilyen tejterméket. A szaktárca az Európai Bizottság irányelveivel egyetértve támogatja az egészséges táplálkozás népszerűsítését, valamint a zöldség-gyümölcs termelőket és a tejtermelőket a programok által. A tejprogram létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, ugyanis egy friss felmérésből kiderült, a magyar gyermekek feleannyi tejterméket fogyasztanak, mint amennyi szükséges lenne. Korábban

beszámoltunk

arról, hogy a nemzetközi és a magyar táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez már napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.