Közélet

„Sarcoló automatává” keresztelték át a szegedi parkoló automatákat (FRISSÍTVE)

„Sarcoló automatává” keresztelték át a szegedi parkoló automatákat (FRISSÍTVE)

2017. augusztus 8., kedd
„Sarcoló automatává” keresztelték át a szegedi parkoló automatákat (FRISSÍTVE)
szabo_balint_parkolo_gs (4)

Míg országosan a „Fizessenek a gazdagok!” szlogennel kampányol Botka László, addig Szegeden speciális mondása van az MSZP-s városvezetőnek: „Fizessenek a szegediek!” – szögezte le Szabó Bálint sajtótájékoztatóján. Azt is közölte a jogász, hogy kezdeményezik a közgyűlési frakcióknál, hogy újra vezessék be a napi parkolójegyet.

Egyáltalán nem működik az automata, vagy nem lehet kártyával, olykor érmével fizetni, nem ad nyugtát a berendezés – ezekkel a problémákkal napi szinten találkoznak a szegediek, s ahogy

megírtuk

, a június eleje óta üzemelő új parkolási rendszer 136 berendezése közül minden nap lesz olyan, amelyik ideiglenesen felmondja a szolgálatot. Ezekről a problémákról tartott sajtótájékoztatót

Szabó Bálint

jogász, aki rollerrel érkezett a Széchenyi térre, ahol az alábbi feliratokat ragasztgatta az egyik automatára: „sarcoló automata”; „

Botka László

: fizessenek a szegediek!”; „Épült Botka László polgármesterséges alatt 2017 Szeged”. Egy épp arra járó férfi is panaszkodott az új rendszerre, elmondta nemrég a feleségével külön autóval álltak meg a belvárosban, egyikük telefonjáról küldték el az sms-eket mindkét rendszámra, ám hibázott a rendszer, csak az egyik autón érvényesítette a parkolás megkezdését, a másikon leállította azt. A rendszerhibát elismerte az SZKT, ám mivel nyaraltak, kifutottak az ügyintézési határidőből, s 20 ezer forintra büntették meg a férfit. „Más esetben azt tapasztaltuk, hogy nem működnek az automaták, kártyával nem lehetett fizetni, vagy épp érmét nem fogad el a berendezés. Felháborítónak tartom ezt az egészet” – fogalmazott dühösen a férfi.

Pénzes Katalin

Olaszországból érkezett látogatóba, számára túl bonyolult a rendszer, így 120 forintért váltott parkolójegyet próbaképpen. Mint elmondta, számos országban járt már, de ilyen komplikáltan működő parkolóautomatát még nem látott. Először az sem volt számára egyértelmű, hogy hol kell bankkártyáját hozzáérintenie, ha azzal akar fizetni, és a kijelzőt sem látta megfelelően.

szabo_balint_parkolo_gs (2)

„Keresztelőre gyűltünk össze, a szegediek az elmúlt hetek rögtönzött közvélemény-kutatása alapján sarcoló automatává nevezték át a berendezéseket” – közölte Szabó Bálint jogász. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője magyarázatként hozzáfűzte, miközben a 136 darab automatát nagyjából 200 millió forintért vásárolta meg Szeged városa, addig azt látjuk, hogy a napfény városa rekorder hazánkon belül, hiszen sehol az országban nem kell olyan sokat fizetni a parkolásért, mint a csongrádi megyeszékhelyen. „Botka László, az MSZP önjelölt miniszterelnök-jelöltje járja az országot, ’Fizessenek a gazdagok!’ szlogennel kampányolva, s eközben Szegeden speciális mondása van a szocialista városvezetőnek: Fizessenek a szegediek!” – szögezte le. Szabó emlékeztetett, a napfény városának lakói fizetik Botkának és feleségének, továbbá titkárnőjének és egyéb kivételezetteknek az éves kombinált VIP-parkolóbérletét, ám a 200 millió forintból kiépített új parkolórendszer még a sarcolásra sem alkalmas, hiszen gyakorta nem működik. „Kijelenthetjük, Szegeden lehetetlen normálisan parkolni, ha az ember nem jogosult VIP-parkolóbérletre, mint a hivatal dolgozói vagy épp a város lekötelezett cégének vezetői” – fűzte hozzá. Felidézte, a szegedi közgyűlés tavaly ősszel eltörölte a napi parkolójegyet, ami nagyjából 1500 forintba került, így a turistáknak, ha a városban töltik egész napjukat, akkor majdnem 5000-ret kell fizetniük, ami kifejezetten lehúzó Szabó Bálint meglátása szerint. „Azt kérjük a szegedi közgyűlés többségétől, hogy állítsák vissza a napijegyet, s ennek árát a korábbi 1500 forintos összegben kérjük meghatározni” – jelentette ki.

szabo_balint_parkolo_gs (1)

A jogász arra is kíváncsi, hogy mi alapján választották ki az új parkolórendszer telepítését végző céget, hiszen mint mondta, hazánk többi városában nagyságrendileg feleannyiért állítottak üzembe automatákat, amelyek működnek. „Van-e ennek az ügynek olyan szála, amely

a parkolási botrányban

is tetten érhető, nevezetesen, előfordulhat-e az, hogy a 200 millió forint egy része kenőpénzként vándorolt a szegedi városvezetéshez, vagy annak valamely tagjához?” – tette fel a kérdést Szabó.

Komplex rendszer, nem lehet kiiktatni a meghibásodásokat

Majó-Petri Zoltán

, az SZKT ügyvezetője portálunknak korábban elmondta, hogy a kihelyezett 136 automatából 2-4 meghibásodást kell kezelniük napi szinten. Éppen ezért tartalék kijelző, érmevizsgáló és nyomtató is van Szegeden, hogy szükség esetén cserélni tudják azokat a darabokat, amelyek felmondják a szolgálatot. Gyakran előfordul, hogy roncsolt, kilapított pénzérmét dobnak a berendezésbe, ami miatt leáll a rendszer. Azt is kifejtette Majó-Petri, hogy mivel 136 külön számítógépként kell felfogni a rendszert, mindig várható, hogy lesznek meghibásodások. Az önkormányzati cégvezető kitért arra is, hogy a közgyűlési többség döntött tavaly ősszel a napijegy megszüntetéséről, szakmai véleménye szerint egyébként erre jogos igény a klinikák környékén lehet, ott ugyanis nem kalkulálható, hogy mennyit kell várni egy vizsgálatra.

Nyomoznak a Makóra vándorolt VIP-parkolóbérletek ügyében

Szabó Bálint beszámolt arról is, hogy a Makói Rendőrkapitányságon költségvetési csalás, hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt tett

feljelentése

megalapozott. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelentett be, de a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda magához vonta az ügyet, s tiltott pártfinanszírozás megalapozott gyanújával nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. Azért tett feljelentést a jogász, mert Botka László, az MSZP megyei elnökként Szegedről fizette makói helyettesét, Gazdag Jánost, több éven keresztül ingyenesen, jogosulatlanul biztosított neki éves parkolóbérletet.

Szegedi Közlekedési Társaság: A Szegeden telepített parkolóautomaták üzemszerűen, a hét minden munkanapján folyamatosan működnek

"Határozottan visszautasítjuk Szabó Bálint sajtótájékoztatóján elhangzott alaptalan és a közvéleményt fölöslegesen hergelő vádakat" - írja közleményében a Szegedi Közlekedési Társaság. A reagálás így folytatódik: "Társaságunk az elavult papír alapú parkolási díjfizető rendszert az európai piacon elérhető legkorszerűbb, érintőképernyős, napelemes, többféle fizetési módra alkalmas automata rendszerre cserélte. Az automaták többnyelvű menüvel rendelkeznek, a forint mellett euró érmét és érintős bankkártyákat is elfogadnak. Az automaták érkezésével egy időben a parkolási rendszer Szegeden is percalapúvá vált: start-stop rendszerre váltottunk, mely az autósoknak rugalmasabb díjfizetést eredményez ellentétben a negyed, fél és órás parkolási jegyrendszerrel." Az SZKT közlése szerint egy ilyen több mint 130 automatát magában foglaló projektnél - a leggondosabb előkészítés mellett is - előfordulhatnak a bevezetés időszakában finomhangolást igénylő alkatrész cserék és szoftver frissítések a garanciális időszakban. Ezek azonban minimális fennakadást okoztak. A német gyártó, és a magyar márkaképviselet szakemberei valamint az SZKT munkatársai azonnal és folyamatosan elvégzik a szükséges korrekciót, a szállító eddig minden üzemeltetéssel kapcsolatos bejelentésünkre órákon belül reagált. A társaság kiemelte: a parkolási pótdíjazásra vonatkozó gyakorlat nem változott: ahogy eddig az sms parkolásnál, úgy az automatáknál történő parkolás esetében is lehet olyan méltányolandó műszaki, technikai körülmény, amit az ügyfél igazolni tud, és a pótdíj törlését kéri. Minden olyan esetben, mikor az autóra kihelyezett parkolási pótdíjjal nem ért egyet az autós, 8 naptári napon belül lehetősége van észrevételt, méltányossági kérelmet beadnia személyesen, e-mailon vagy az szkt.hu honlapunkon keresztül egy űrlap kitöltésével. "A parkolási óradíjak három éve nem emelkedtek Szegeden, sőt mint arról több sajtóorgánum is beszámolt, 2017 januárjától az éves lakossági bérletek ára - melyet a belvárosban állandó lakcímmel rendelkezők válthatnak - érdemben csökkent" - zárult az SZKT közleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.