Egyetem

Ősi cápaszerű ragadozó halfajt fedeztek fel egy nevadai fosszíliában

Ősi cápaszerű ragadozó halfajt fedeztek fel egy nevadai fosszíliában

2017. augusztus 7., hétfő
Ősi cápaszerű ragadozó halfajt fedeztek fel egy nevadai fosszíliában

Ősi, 250 millió éves cápaszerű ragadozó halfajt fedeztek fel egy Nevada állam északkeleti részén talált fosszíliában. A tudósok szerint az 1,83 méter hosszú tengeri ragadozó hosszú állkapoccsal és három sornyi tűhegyes foggal rendelkezett.

Az állkapocs és a fogak típusából arra következtetnek a tudósok, hogy a Birgeria americana nevet viselő csontos halfaj a cápákhoz hasonlóan marta meg a prédáit a bekebelezésük előtt. Carlo Romano, a Zürichi Egyetem kutatója szerint a lelet a Egyesült Államokban valaha felfedezett legjobb állapotú gerinces maradvány a szóban forgó időszakból. A tudós a vezető szerzője annak a tanulmánynak, amely a Journal of Paleontology tudományos szaklapban jelent meg a felfedezésről. A lelet fontossága abban áll, hogy rámutat, milyen gyorsan fejlődtek ki a nagy tengeri ragadozófajok a földi élőlények perm-triász kori, mintegy 252 millió évvel ezelőtti tömeges kihalása után, amely a tengeri élővilág 90 százalékának pusztulásával járt. A halfaj már egymillió évvel a tömeges kihalás után létezett, vagyis a tápláléklánc a korábban véltnél jóval hamarabb újra kiépült. A tudósok ugyanis korábban úgy gondolták, hogy a tápláléklánc legtetejét elfoglaló csúcsragadozók csupán 247-235 millió évvel ezelőtt jelentek meg ismét - olvasható az egyetem honlapján (www.media.uzh.ch). A lelet fényt vet arra is, hogy a nagyméretű halfaj olyan vízben élt túl és fejlődött, amelyet korábban túl melegnek gondoltak az élethez. A halfajnak otthont adó Egyenlítő-közeli tengervizek hőmérséklete 250 millió évvel ezelőtt elérte a 36 Celsius-fokot is. A kutatók szerint a mai csontos halfajok ikrái nem tudnak normálisan fejlődni ilyen magas hőmérséklet mellett. A 26 centiméteres fosszíliát, amely a ragadozó koponyájának egy részét őrizte meg, öt évvel ezelőtt fedezte fel a nevadai sivatagban Wells településtől északra Jim Jenks, aki nagyon szerencsésnek nevezte az esetet. "Láttam, hogy fogak csillognak a napon. Ez ragadta meg a figyelmem" - nyilatkozta a fosszíliagyűjtő, akit szintén megjelöltek a tanulmány szerzői között. A fosszíliát Jenks az új-mexikói természetrajzi és természettudományi múzeumnak ajánlotta fel, amely nagy gyűjteménnyel rendelkezik, és vezető tudósokkal áll kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.