Közélet

NGM: az új tőkealapok a magyar gazdaságot, a hazai kis- és középvállalkozásokat erősítik

NGM: az új tőkealapok a magyar gazdaságot, a hazai kis- és középvállalkozásokat erősítik

2017. augusztus 30., szerda
NGM: az új tőkealapok a magyar gazdaságot, a hazai kis- és középvállalkozásokat erősítik

Az új kockázati tőkealapok indítása a magyar gazdaságot, a hazai kis- és középvállalkozások tevékenységét erősíti - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán, szerda este.

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter hétfőn jelentette be, hogy a kormány új tőkealapok indításáról döntött, ennek érdekében a kabinet 8 milliárd forinttal megemelte a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkéjét, valamint két új tőkealap indításáról határozott, amelyek a közép-magyarországi és a határ menti vállalkozások fejlesztéseit segítik szeptembertől - jelentette be a tárcavezető.

Pomázi Gyula

elmondta: a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkéjének 8 milliárd forintos megemelése mellett az alap befektetési időszakát 2025 végéig, a befektetések futamidejét, zárását pedig 2030. december közepéig meghosszabbította a kormány. Közölte: a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2011 és 2016 között mintegy 19 milliárd forintot "mozgatott meg", összesen 14 milliárd forintos kerettel rendelkezett, öt év mintegy 4,5 milliárd forint magántőkét is be tudott vonni a kockázati tőkebefektetéseibe. Pomázi Gyula emlékeztetett: a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. két új tőkealapot is elindít. Közülük az első, 8 milliárd forintos keretösszeggel az Irinyi II. Kockázati Tőkealap a közép-magyarországi régió vállalkozásait támogatja majd befektetéseivel, és a kormány által elfogadott iparfejlesztési stratégia, az Irinyi Terv legfontosabb nemzetgazdasági céljainak elérését segíti. Olyan hazai kis- és középvállalkozásokat támogat majd, amelyek tevékenységükkel hozzá tudnak járulni az iparfejlesztéshez. Másik új alapként a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap kezdi meg tevékenységét, ez 20 milliárd forintos keretösszeggel kezdi meg a működését. Ezzel az alappal a Magyarországgal szomszédos Kárpát-medencei országokban működő, innovatív vállalkozások számára kíván a kormány tőkebevonási lehetőséget nyújtani, illetve a hazai kkv-k határon átnyúló beruházásait is támogatja majd. Fontos feltételként a kis és közepes cégek befektetéseinek Magyarország nemzetgazdasági érdekeit kell szolgálniuk - hangsúlyozta az NGM helyettes államtitkára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.