Közélet

Nézőpont: toronymagasan vezet a Fidesz

Nézőpont: toronymagasan vezet a Fidesz

2017. augusztus 26., szombat
Nézőpont: toronymagasan vezet a Fidesz

Nem változott augusztusban a pártok támogatottsága: a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 30 százaléka támogatja - olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásában, amely eredményeit szombaton közölték az MTI-vel.

A közlemény szerint a pártok támogatottságát vizsgáló kutatást augusztus 1. és 18. között készítették 2000 fő megkérdezésével, míg a Jobbikra vonatkozó kérdéseket augusztus 22. és 24. között tették fel 1000 főnek. A megállapítások között az olvasható, nem történt változás a pártversenyben a nyár alatt, a Fidesz-KDNP augusztusban is megtartotta előnyét, míg az ellenzék támogatottsága stagnált. A Jobbik szimpatizánsainak tábora 11 százalékos, az MSZP-tábor a teljes felnőtt népesség 7 százalékát teszi ki, míg a DK 4, az LMP és a Momentum pedig 2 százalékon áll. Az Együtt, a Fodor Gábor által vezetett Liberális Párt és a Kétfarkú Kutya Párt tábora egyaránt 1 százalékos, a Párbeszéd viszont augusztusban sem érte el a mérhetőségi szintet - tették hozzá. A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP 43 százalékon áll. A Jobbik a listás szavazatok 22, míg az MSZP 12 százalékát érné el. A DK ezúttal 7, az LMP és a Momentum 5-5, a Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt 2-2, a Liberálisok pedig 1 százalékon állnak. Kitértek arra is, az őszi politikai szezonkezdet egyébként veszélyes lehet a Jobbik számára, Vona Gábor nyugdíjasokra tett kijelentése ugyanis a nyugdíjasok mellett pártja szimpatizánsait is megosztja. A Nézőpont Intézet kutatása alapján a teljes felnőtt népesség körében tízből hatan (60 százalék), a nyugdíjasok körében tízből heten (72 százalék), de még a Jobbik szimpatizánsai körében is tízből közel négyen (38 százalék) úgy vélik, sértő a nyugdíjasokra nézve Vona Gábor nyilatkozata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.