Bulvár

Nem veszélyes, de veszélyeztetett – Rákosi Vipera Nap a Vadasparkban

Nem veszélyes, de veszélyeztetett – Rákosi Vipera Nap a Vadasparkban

2017. augusztus 31., csütörtök
Nem veszélyes, de veszélyeztetett – Rákosi Vipera Nap a Vadasparkban
SZS20140906_rakosi_vipera_a_vadasparkban_009

A hagyományokhoz híven idén is szeptember első szombatján, szeptember 2-án tartják Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napját az ország három helyszínén, köztük a Szegedi Vadasparkban is.

Az esemény, amelyen élő viperákat is bemutatnak, egyik legfontosabb feladata a mérges kígyókkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása és a hazai viperákról valós ismeretek nyújtása. A szombati programon, 10 óra és 14.30 között az érdeklődők a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya munkatársa segítségével megismerkedhetnek azokkal a könnyen felismerhető határozóbélyegekkel, amelyek alapján a viperák megkülönböztethetőek az ártalmatlan siklóktól. De, a ritka faj megvédésére tett erőfeszítésekről is sokat megtudhat, aki kíváncsi rá. Sőt, ami a leglátványosabb programnak ígérkezik, Szegeden megtekinthetik a viperák éves vizsgálatát, amely során a Vadaspark munkatársai kiveszik a kígyókat és megmérik őket. Ez 14 órakor történik meg, amely során a legbátrabbak egész közel férkőzhetnek a Vadaspark egyetlen mérges kígyójához. A Magyarországon élő két faj közül a keresztes vipera a veszélyesebb, a rokona, a maximum 60 cm-esre nő rákosi vipera mérge azonban nem veszélyes, legfeljebb csak arra, akinek allergiája van rá. Ez utóbbi fajt a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, így az élőhelyeinek eltűnése és a félelemből adódó szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a rákosi vipera is éppen olyan fontos része a hazai faunának, mint más, közismertebb és közkedveltebb állatfajok. A LIFE által támogatott rákosivipera-védelmi programnak köszönhetően ezek a kígyók megmenekültek a kipusztulástól, a mesterséges körülmények között szaporított állatok visszatelepítésével. A Rákosivipera-védelmi Központba idén 21 nőstény 185 élő kisviperát hozott a világra, ezzel 2600 fölé nőtt az eddig a védelmi projekt során tenyésztett egyedek száma. Szeged három éve add biztonságos és kényelmes, többek között földalatti búvóhellyel ellátott otthont a rákosi viperának. Ezeket most a vipera napon a szakemberek a közönség előtt veszik ki a Sancer-tó partján lévő bemutató helyükről, egyrészt azért, hogy bárki közelről is megismerkedhessen velük, másrészt azért, hogy a szokásos évi ellenőrzés keretében megmérjék őket. Emellett a nap folyamán a látogatók játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg hazánk egyik legveszélyeztetettebb állatával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.