Közélet

Nem dőlt meg a nyári áramfogyasztási rekord a múlt heti kánikulában

Nem dőlt meg a nyári áramfogyasztási rekord a múlt heti kánikulában

2017. augusztus 8., kedd
Nem dőlt meg a nyári áramfogyasztási rekord a múlt heti kánikulában

A hazai villamosenergia-fogyasztás a hőhullám ellenére a múlt héten egyik napon sem haladta meg a júniusban mért idei csúcsot, és várhatóan az idén már nem dől meg a nyári országos áramfogyasztási rekord - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI megkeresésére kedden.

A társaság tájékoztatása szerint a múlt heten a legmagasabb értéket pénteken mérték, akkor a negyedórás rendszerterhelési csúcsérték 6352 megawatt (MW) volt. Ez kissé elmaradt az idei nyári rekordtól, a 6357 megawattól, amelyet június 28-án regisztrált Mavir. Az eddigi nyári rekord csúcsterhelést 2015-ben mérték, akkor július 8-án a rendszerterhelés elérte a 6457 megawattot. A csúcsértékeket június második és július első fele között szokta regisztrálni a Mavir, ezt követően a szabadságolások, valamint a nagyobb üzemek karbantartása és egyéb nyári leállása miatt nagy hőségben is kisebb az ország áramfogyasztása - közölték. A korábbi években mindig magasabb téli és alacsonyabb nyári csúcsterhelés az elmúlt időszakban egyre inkább megközelítette egymást. A Mavir 2015-ben tapasztalta először, hogy a nyári rendszerterhelés értéke meghaladta a téli csúcsértéket, ennek oka főként a korábbinál jóval több klímaberendezés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.