Közélet

Mráz Ágoston Sámuel: a baloldal nem hisz a saját győzelmében

Mráz Ágoston Sámuel: a baloldal nem hisz a saját győzelmében

2017. augusztus 15., kedd
Mráz Ágoston Sámuel: a baloldal nem hisz a saját győzelmében
Botka László; Molnár Gyula

A baloldal összes szereplője élet-halál harcot vív a Nézőpont Csoport vezetője szerint. Mráz Ágoston Sámuel a SZEGEDma.hu-nak adott interjújában kifejtette, hogy a Jobbik szavazó-bővítése szavazóvesztéssé vált, Botka László halmozza a hibákat, így a következő országgyűlési választás kampányában a Kormány részéről biztos hallani fogunk az ellenzéki pártok személyi és tartalmi deficitjéről.

- A kormányoldal továbbra is biztos támogatást tudhat a háta mögött, de a kampányban így is akadnak meg feladatok a Fidesz számára. A korábbi kommunikáció szerint az eddigi eredmények, illetve az ellenzék helyzetének hangsúlyozása áll majd a Fidesz kampányának középpontjában. Milyen eszközök állhatnak még a kormánypárt rendelkezésére a következő időszakban?

- Nincs nálam a bölcsek köve, de biztos, hogy az ellenzéki erők kormányképtelenségét, az alternatíva hiányát érdemes hangsúlyozni a kormánynak. Mindezt teheti az általa elért eredmények bemutatásával, s az ellenzéki pártok személyi és tartalmi deficitének bemutatásával. Túlságosan sokat nem is kell keresni, bőséges tárházat kínálnak a kihívók a hibákból. A szegedi polgármester például a középosztály újabb adóval való terhelését követeli, ami súlyos taktikai hiba.

Botka

ugyan csak a „gazdagokat” akarja kasszához kérni, de sokan emlékezhetnek még, hogy a Bokros-csomag alatt mit jelentett a gazdagoktól elvenni a családi pótlékot. Ezeken felül az ellenzéki politika külső befolyásolásáról,

Soros

vagy

Simicska

urak részéről, szintén fogunk még hallani szerintem a következő nyolc hónapban.

- Elmaradt a csoda az MSZP esetében, nem tudta előremozdítani a párt támogatottságát Botka László személye, jelenleg pedig súlyos belső harcok határozzák meg a pártot. Van esély baloldali egységre, ha a legnagyobb párt is megosztott? Hova vezethet Botka László ellentmondást nem tűrő pártvezetése?

- Botka hibát követett el, amikor

Molnár Zsolttal

konfrontálódott. Már-már úgy tűnt, hogy bűnbakot keres a jelöltség visszaadásához vagy a várható veresége magyarázatához. Mindezt ő is belátta, ezért táncolt vissza éles kritikájából néhány nap után. Ugyanakkor Botka pozíciója januárhoz képest gyengült, az elmaradt népszerűségnövekedés miatt belső ellenzéke nem vesztette el befolyását, lehet, hogy amit láttunk egyszerűen egy türelmetlen ember kirohanása volt, s nem is kell mögötte nagy stratégiát keresnünk. Egész más lenne a helyzet, ha a baloldal hinne a győzelmében, akkor posztokat osztogatnának és ezzel a belső feszültségeket tudnák csillapítani. Süllyedő hajón azonban csak a mentőcsónakba bejutók reménykedhetnek a túlélésben. S most a baloldal összes szereplője élet-halál harcot vív.

Mraz-Agoston-Samuel_mti

- A baloldalon uralkodó káosz a Jobbikot teszi a legerősebb ellenzéki párttá, ha nem születik tavaszig béke a baloldali pártok közt, Vona Gábor pártja lesz a legesélyesebb ellenzéki induló a választáson. Mennyire tudja kihasználni a baloldal békétlenségét a Jobbik? Mi várható a párttól az elkövetkezendő időszakban?

- Nem eszik olyan forrón a kását. A helyzet az, hogy az összes baloldali párt együtt erősebb, mint a Jobbik egymaga. Mondhatnám, hogy „nézőpont kérdése”, melyik oldal tehát a kihívó. Ha ez a szimbolikus kérdés fontos lesz, az segítheti a baloldal összeállását, ha kevésbé lesz fontos, csak a mandátummaximalizálás fog számítani. Amúgy a Jobbik közel sincs jó állapotban, a szavazó-bővítés előbb szavazócserévé, majd szavazóvesztéssé vált. Szponzort ugyan szerzett a párt, de a lelkesedést és az önkéntesek elkötelezett segítségét feladta érte. Jól mutatja a Jobbik állapotát, hogy a

Vona

által beültetett alelnökök közül az egyik Ásotthalmán alkotmányellenes rendeletekkel, a másik Ózdon a korrupciógyanúra félmeztelen önképpel válaszolt. Korábbi válaszomra visszatérve, vajon alkalmas ez a párt egy ország irányítására?

- A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint a Párbeszéd már nem mérhető, míg a Momentum bejuthat az országgyűlésbe a következő választáson. Hogyan rendezheti át a baloldali kispártok politikai jelenlétét a következő választás? Elképzelhető, hogy az LMP, az Együtt vagy a Liberálisok szimpatizánsait felszívják a nagyobb pártok, vagy a párt nélküliek/szavazni nem vágyók népes táborát fogják gazdagítani ezek a szavazók?

- A Momentum ügyesen célozta meg azt a legfeljebb 300-400 ezer főt, aki potenciális szavazója. Hatalmas médiatámogatás és kiapadhatatlannak tűnő források segítségével fél év alatt ezer fős pártszervezetet épített ki. Hogy lesz-e új pólus, alighanem az őszi eredmények döntik el. Ha egy kispárt, mint a Momentum, egymaga is bekerülhet, aligha lesz érdekelt a közösködésben. Aki pedig kimarad a következő parlamentből, az nem marad fenn azután sem. Társadalmi tömegigény biztosan nem lesz irántuk a parlamenten kívül sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.