Egészség

Meghosszabbították a hőségriadót

Meghosszabbították a hőségriadót

2017. augusztus 4., péntek
Meghosszabbították a hőségriadót
Hõség - Kánikula a fõvárosban

A tartós kánikula miatt vasárnap 24 óráig meghosszabbította a hőségriadót Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

Legutóbb keddtől péntek éjfélig rendeltek el hőségriadót, ezt hosszabbították most meg vasárnap éjfélig. Az Emmi MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint értesítették a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, kérve, hogy tájékoztassák az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat. További intézkedésekre egyelőre nincs szükség - tették hozzá. Az Emmi ismételten kiemeli, hogy nagy hőség idején kerülni kell a kávé, az alkohol, illetve a magas cukortartalmú italok és a zsíros ételek fogyasztását, illetve hogy a legmelegebb órákban - 11 és 15 óra között - lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon. Hozzátették: a bőrt ruházattal vagy fényvédő faktoros krémmel kell védeni a leégés ellen. Mint írták, a tartós hőség nemcsak a szív- és a keringési betegségben szenvedőket, hanem az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok. Az Emmi felhívta a figyelmet arra is, hogy akik a vízparton tartózkodnak, azok a déli órákban kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyek listája elérhető a

katasztrófavédelem weboldalán

- olvasható a közleményben. Péntekre már az egész országra kiadta a harmadfokú, piros figyelmeztetést a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 Celsius-fok körül vagy afelett alakul. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 35-40 fok között várható. Késő estére 25 és 31 fok közé mérséklődik a meleg. Felhívták a figyelmet arra is, hogy pénteken is nagyon erős UV-B sugárzás várható.

Mentők: az extrém hőség a fiatal szervezetet is megterheli

A többnapos, extrém meleg időjárás nemcsak a gyerekeket és az időseket veszélyezteti, hanem a fiatal szervezetet is megviseli, a hőség miatt az Országos Mentőszolgálat esetszáma az elmúlt 24 órában 20 százalékkal nőtt a szokásoshoz képest - mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Győrfi Pál közölte, hogy az elmúlt 24 órában 3200-ra nőtt a mentők esetszáma, teljes kapacitással dolgoznak, országosan 780 mentőegység van szolgálatban. A szóvivő hangsúlyozta, hogy sok esetben kaptak riasztást idős emberekhez, akik közterületen lettek rosszul. Ezért arra kért mindenkit, figyeljenek a környezetükben élő idősekre, ajánlják fel a segítségüket, és ha valaki tudja magáról, hogy nehezen bírja a meleget, napközben tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen. Győrfi Pál kiemelte, hogy gyermeket, állatot még pár percre sem lehet autóban hagyni, hiszen ennek súlyos élettani következményei lehetnek. Arra is kitért, hogy a nagy melegben csökken a koncentrációképesség, ezért óvatosabban kell a közutakon közlekedni. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár is arra hívta fel a figyelmet, hogy 27 Celsius-fok felett 6 százalékkal, 32 fok felett 13 százalékkal, 37 fok felett pedig 33 százalékkal nő a balesetek száma. A nagy melegben, amikor este, éjszaka sem hűl le a levegő, a szervezet regenerálódó képessége csökken, rosszul alszunk, ami kialvatlansághoz vezet, így növelve a balesetek esélyét. Kitért arra, hogy aki autóval indul útnak, annak is oda kell figyelnie a bőrvédelemre, hiszen az ablakon keresztüli napsugárzás is bőrkárosodáshoz vezethet. Megismételte, hogy felhevült testtel, alkoholos állapotban senki ne ugorjon vízbe. A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a városi szökőkutakban nem ajánlott a fürdés, hűsölés, mert számos fertőzés forrása lehet a nem tiszta víz. Azonban az ivókutakká minősített közkutakból bárki fogyaszthat, az ottani víz minősége megfelelő. A hétvégén megrendezendő sportversenyekkel kapcsolatban szintén arra figyelmeztetett, hogy sportolás közben extrém igénybevétel éri a szervezetet, ilyenkor a szokásosnál több folyadékról kell gondoskodni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre már az egész országra kiadta a harmadfokú, piros figyelmeztetést a hőség miatt. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 35 és 40 fok között várható, késő estére is csak 25 és 31 fok közé mérséklődik a meleg. A napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 Celsius-fok körül vagy afelett alakul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.