Közélet

Még mindig „szagos” a szegedi víz

Még mindig „szagos” a szegedi víz

2017. augusztus 4., péntek
Még mindig „szagos” a szegedi víz
ivovizminoseg-javito_projekt001kf

Az utóbbi időszakban újszegedi olvasóinktól érkezett több panasz a szegedi ivóvíz minőségével kapcsolatban. A szaga mellett a színét is furcsának találják, nem merik meginni. A vízmű szerint átmeneti problémáról van szó, de intenzív folyatás után fogyasztásra alkalmas a csapvíz jelenleg is.

„Egy hétig csak ásványvizet ittam, annyira büdös volt a víz.” „Sárga a víz és büdös is, rosszabb, mint korábban.” Újszeged szinte minden pontjáról - a lakóteleptől a kertvárosias részekig - jelezték a SZEGEDma hírportálnak, hogy elégedetlenek a vízminőséggel. Egyrészt a szagára panaszkodnak, másrészt a sárgás színére, zavarosságára. Nem először merül fel mindez, korábban Algyőről, Tarján,

Alsóváros

és Felsőváros városrészekből is hasonlóról számoltak be olvasóink. A probléma sajátossága, hogy pont egy olyan

több milliárd forintos beruházás

után alakult ki, amely a csapvíz minőségének jobbá tételét célozza meg, csökkentve annak arzén és ammónium tartalmát. Május végén fejeződött be a helyi ivóvízminőség-javító projekt, amelynek eredményeképpen a szigorúbb EU-s követelményeknek is megfelelhet a szegedi és az algyői ivóvíz. A célra 3,3 milliárd forintot nyert el a társulás az Új Széchenyi Terv keretében az uniótól és a kormánytól. Ennek köszönhetően öt szegedi és az algyői vízmű telepen megújult az ivóvíztisztítási technológia. 4,7 km új ivóvízvezetéket építettek, 11,4 km ivóvízhálózatot felújítottak, a teljes – 684,5 kilométeres hálózatot – mechanikus úton kitisztították, valamint részben korszerűsítettek, részben létrehoztak huszonöt víztároló medencét. „A Szegedi Vízmű fokozatosan áll át az új rendszerre. Az átállási folyamat mindaddig folytatódik, amíg a rendszer el nem éri a teljes üzemeltetési egyensúlyt” – nyilatkozta az 51 százalékban önkormányzati tulajdonú Szegedi Vízmű Zrt, miután továbbítottuk olvasóink panaszait. Hozzátették az átmeneti időszak alatt gyakrabban fordulhatnak elő az említett vízminőségbeli változások, „melyek egészségre ártalmatlan elszíneződésben, üledékesedésben, illetve szaghatásban jelentkezhetnek”. Állítják, a sárgás elszíneződést egészségre ártalmatlan vassók, illetve vasoxid, a szaghatást pedig a néhol jelentős mélységből felszínre hozott víz természetes termálvíz szaga adja. A víz intenzív folyatás után fogyasztásra alkalmas. A cég kéri a lakosságot, hogy ha hasonló vízminőségbeli változásokat észlelnek, akkor jelezzék azt az éjjel-nappal hívható telefonszámaikon: 62/55 88 55, 62/420 155, 06/80 82 88 82.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.