Kultúra

Már több mint 12 ezren látták a Dalí-kiállítást

Már több mint 12 ezren látták a Dalí-kiállítást

2017. augusztus 25., péntek
Már több mint 12 ezren látták a Dalí-kiállítást

Kevesebb mint egy hónap alatt érte el a rekord látogatószámot az idén 10 éves REÖK népszerű tárlata. A palota - a szürrealista mester kiállításának sikerére tekintettel - kivételesen hétfőn is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt.

Idén ünnepli 10 éves jubileumát a REÖK, mely a kerek évforduló alkalmából igazi csemegékkel kedveskedik látogatóinak. A szecesszió világhírű mestere,

Alphonse Mucha

gyönyörű tárlata után a szürrealizmus pápájának,

Salvador Dalí

nak műveiből nyitottak kiállítást a szervezők. Soha olyan érdeklődés nem kísérte még a REÖK megnyitóit, mint e két alkalommal. Több százan szerettek volna bejutni már az első pillanatokban is a kiállítótermekbe. Az érdeklődés azóta csak emelkedett: a Dalí-művekre eddig, szűk egy hónap alatt több mint 12 ezer látogató volt kíváncsi. Éppen ezért a REÖK úgy döntött, hogy kivételesen hétfőn-ként is nyitva tart, ameddig a kiállítás látogatható. A REÖK válogatásának gerincét litográfiák, grafikák és rézkarcok alkotják. Sőt, a mester ritkán látható kisplasztikáit és porcelán dísztálait is megcsodálhatják az érdeklődők a több mint hatvan műtárgyat felvonultató tárlaton. Dalí figurája és művészete 1945 után “védjeggyé” vált, már akkor ikonikus magasságokba emelkedett. Művei iránt olyan hatalmas volt a kereslet, hogy annyit festeni már nem volt képes, így áttért a Hundertwassertől és Mirótól megirigyelt litográfia műfajára. A szegedi kiállítás erre az időszakra koncentrál. Ezekben az években a mestert a művészi ideákon túl már üzleti szempontok is inspirálták. Leghíresebb festményeit litográfiákon reprodukálta, ezek közül Az emlékezet állandósága, a Port Lligat-i Madonna és a

Szent Antal

megkísértése is szerepel a REÖK kiállítótermeiben. Láthatóak még azok a szakácskönyv illusztrációk is a falakon, melyeket a Gala vacsorái c. kötet díszítésére alkotott. A bizarr ételkreációk is szervesen hozzátartoznak a Dalí-jelenséghez. Ez utóbbiról fotók is tanúskodnak a kiállításon, hiszen Vaclav Chochola a mesterről készült portréival zárul a tárlat. A Salvador Dalí-kiállítás egészen szeptember 24-ig megtekinthető, méghozzá a REÖK jubileumára tekintettel szimbolikus, 500 Ft-os jegyáron. Ebben az évben minden tárlatra ezen az áron váltható belépő, és az összeg levásárolható ajándéktárgyra, más kiállításra és REÖK-programra vagy akár a 2018-as Szegedi Szabadtérire szóló jegyre is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.