Közélet

Lezsák Sándor: kereszténység nélkül Európa szétesik, szétmállik az időben

Lezsák Sándor: kereszténység nélkül Európa szétesik, szétmállik az időben

2017. augusztus 20., vasárnap
Lezsák Sándor: kereszténység nélkül Európa szétesik, szétmállik az időben
Lezsák Sándor; Rieger Tibor

A kereszténység nélküli Európa szétesik, szétmállik az időben - jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton a felvidéki Királyfiakarcsán (Kralovicove Kracany), ahol az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából szobrot avattak a Magyarok Nagyasszonyának tiszteletére.

A szoboravató ünnepségen, több száz összegyűlt érdeklődő előtt mondott beszédében az Országgyűlés alelnöke, aki egyúttal a Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság fővédnöke is, felidézte a szobor elkészüléséhez vezető eseménysort, majd a kereszténység, a keresztény értékrend megtartó erejéről, az egység fontosságáról beszélt. Az európai népek sorsközösségében észszerű és céltudatos visszatérésre van szükség az alapokhoz, mert Európa kereszténység nélkül szétesik, szétmállik az időben - mondta. Jelképesen a Magyarok Nagyasszonyához szólva hozzátette: "Nehéz időt élünk, Istenünket becsmérlő és tagadó emberáradat özönlik felénk, amelyet tévelygő európai vezetők, gátlástalan pénzváltók, szellemi kufárok hipnotizálnak (...) de ebben a nehéz időben is nyugodt erőt képviselünk, mert hittel valljuk, hogy az egészséges veszélytudat szervezi a történelmi megbékélést szerte a fenyegetett Európában".

Csáky Pál

közíró, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője, a szoborbizottság másik fővédnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy a 21. századra a múltban úgy tekintettek az emberek, mint egy olyan korra, amely majd korrektebb viszonyokat hoz az egyéneknek és a közösségnek. Ehelyett - mutatott rá - ennek éppen az ellenkezője történik, megjelentek a félelmek személyes jövőnket, nemzetünk és Európa jövőjét illetően is. Ebben a helyzetben a gyenge ember megbújik, azok azonban, akik ma a szoboravatón összejöttek, ezt a hozzáállást elutasítják, és azt vallják: nem lehet feladni, felelősséget kell vállalni egymásért, a jövőért, a közösségért, a magyar nemzetért - mondta Csáky Pál. A Királyfiakarcsán felállított Magyarok Nagyasszonya-szobor az első ilyen témájú alkotás, amely a Felvidéken közterületen kapott helyet az országrész újkori történetében. A több mint két méter magas bronzszobor - amely a Földgolyón állva ábrázolja a Szent Koronát kezében tartó Magyarok Nagyasszonyát - a Magyar Örökség-díjas Rieger Tibor szobrászművész alkotása, akit gyökerei a csallóközi faluhoz kötnek, ahol gyermekéveit töltötte. A Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária egyik neve, Magyarországgal való különleges kapcsolatára utal, arra, hogy az utód nélkül maradt államalapító Szent István király halálos ágyán Szűz Máriának ajánlotta fel Magyarországot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.