Közélet

Koszorút kapott a Huszárlány szobra

Koszorút kapott a Huszárlány szobra

2017. augusztus 5., szombat
Koszorút kapott a Huszárlány szobra
Exif_JPEG_420

A Szőregi Baráti Társaság, a Szőregi Gazdakör és a Szőreg-Kübekházi Hármashatár Vadásztársaság is megemlékezett a szőregi csatáról pénteken.

168 éve, 1849. augusztus 5-én szenvedtek vereséget a

Dembinski

lengyel tábornok vezette összpontosított magyar csapatok a

Haynau

által vezényelt császári-királyi hadseregtől. Ez az ütközet volt az 1848/49-es forradalom- és szabadságharc egyik utolsó mozzanata.

Rózsavölgyi József

önkormányzati képviselő mindig is szívén viselte a nemzeti ünnepekről való méltó megemlékezést. A 2014. augusztus 3-án átadott Huszárlány szoborral is a harcokban elhunyt hősök előtt szeretne tisztelegni, akik saját életüket áldozták a magyar szabadságért. A Szőregi Baráti Társaság, a Szőregi Gazdakör és a Szőreg-Kübekházi Hármashatár Vadásztársaság tagsága idén augusztus 4-én, reggel 8 órakor gyűlt össze, hogy lerója kegyeletét a szőregi csatában elhunyt katonák emlékére. "A csata amellett természetesen, hogy Szőregen játszódott, máshogyan is kapcsolódik a településhez: az akkori helyi plébános,

Radics Pál

atya 100 ezüst forintot adott kölcsön

Kossuth Lajosnak

a győzelem érdekében. Sajnos sem az anyagi segítség, sem pedig az emberi áldozatok nem vitték sikerre a csatát, viszont az összefogás és az elszántság a mai magyarságnak is példaként szolgálhat" – hangsúlyozta Rózsavölgyi József a megemlékezésen. A képviselő ünnepi beszédében elmondta: a harcokban magyar-, olasz- és lengyel vér is hullott, s külön kiemelte azoknak a hős lányoknak és asszonyoknak a szerepét, akik férfiruhába bújva, női mivoltukat megtagadva harcoltak a magyar igazságért. A leghíresebb katonanő

Szalóki Zsuzsanna

, hajdúszováti huszárlány volt, aki 1849. március 29-én,

Gál Lajos

néven lett az 52. Zászlóalj honvédje. A Huszárlány szobrot tulajdonképpen ő ihlette meg, a fiatal lány elszántsága példaértékű, ezt az emlékmű oldalán is olvashatjuk: „Példa legyen hited, bátorságod!” A képviselő külön kihangsúlyozta e mondat jelentőségét, mely gondolat szerinte a mai napig helytálló, hiszen a pillanatnyi politikai helyzetben is szükségünk van hitünkre és bátorságunkra, hogy átvészeljük a kevésbé sikeres időszakokat és megfelelően tudjunk reagálni a konfliktusokra, melyekre aztán közösen találunk majd megoldást. Az ünnepség végén a megemlékezők koszorút helyeztek el a Huszárlány szobor lábánál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.