Közélet

Hollik István: a Jobbik az általános választási jog korlátozására készül

Hollik István: a Jobbik az általános választási jog korlátozására készül

2017. augusztus 2., szerda
Hollik István: a Jobbik az általános választási jog korlátozására készül
hollik_istvan_szeviep_botka_botrany_sajttaj04_gs

A kormánypártok szerint a Jobbik az általános választási jog korlátozására készül, és nem adna szavazásra lehetőséget azoknak, akiknek nincs legalább általános iskolai végzettségük.

Hollik István

kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta:

Dúró Dóra

, a Jobbik alelnöke közösségi oldalán osztotta meg, a párt választási programjában "kilátásba helyezi", hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők ne szavazhassanak. Ezzel több tízezer embertől vonnák el az általános választási jogot, és ezzel az egyik legalapvetőbb állampolgári jogot - mutatott rá a kormánypárti politikus. Hollik István szerint lenézik a kevésbé iskolázottakat, megszégyenítenék, kirekesztenék őket. Aki nem végezte el az általános iskolát, az a Jobbik számára tulajdonképpen nem is létezik - összegezte a Fidesz és a KDNP véleményét. Úgy fogalmazott: ez az elitista elképzelés még az SZDSZ-t is megszégyeníti. A Jobbik szerint aki csak kétkezi munkás, az fogja be a száját? Aki nem túl szerencsés környezetbe született, annak már nem is lehet véleménye? - tette fel a kérdést. A KDNP-s politikus szerint kérdés, hogy miért akarják bárkitől is elvenni az általános választójogot, miért akarják elvenni bármely magyar állampolgártól a döntés jogát arra, hogy az Országgyűlésbe képviselőt vagy a saját településére képviselőket, polgármestert választhasson. Megdöbbentő, ahogy a Jobbik bizonyos társadalmi csoportokról gondolkodik - mondta Hollik István, majd felidézte, hogy a napokban megtudhatták, "milyen stílusban beszélnek és gondolkodnak a nyugdíjasokról". Ha nem csupán a pártpolitikai érdek alapján politizálnának, hanem a nemzeti érdeket vennék figyelembe, akkor arra tennének ésszerű javaslatokat, hogyan lehet azoknak a számát csökkenteni, akik nem tudják elvégezni az általános iskolát - jegyezte meg. Hollik István arra a kérdésre, hogy ez a roma lakosságra vonatkozó felvetés-e, azt mondta: azt láthatták, hogy a roma állampolgárok nem számíthattak a Jobbikra, és lehet, hogy éppen ez van a javaslat mögött. A Hungarocontrol által a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak biztosított 300 milliós támogatást firtató kérdésre úgy reagált: a cégtől kell megkérdezni, kit és milyen formában kíván támogatni. Ugyanakkor a törvényeket mind a vállalatnak, mind a kedvezményezett civil szervezetnek be kell tartania - hangsúlyozta. A képviselő arról, hogy az uniós közbeszerzési értesítő szerint a következő négy évben 20 milliárdért utazhatnak kormányzati dolgozók, azt mondta: ez kormányzati hatáskör, de valószínű, hogy ha négy évre előre kötnek meg egy ilyen szerződést, akkor kedvezőbb árat lehet kialkudni. További kérdésre válaszolva Hollik István felháborítónak nevezte, hogy miközben több ezer diák nem jut pénzéhez,

Czeglédy Csabának

többmilliós fizetést biztosítottak. Megjegyezte: emellett az önkormányzati fizetését is felveszi a szocialista politikus. Arról, hogy

Demeter Márta

független képviselő nem tehetett fel kérdéseket a letelepedési kötvényekről a Miniszterelnöki Kabinetirodának, azt mondta: az adatokat ott kell kérni, ahol azok vannak, jelen esetben ez az Országgyűlés. Kérdést kell feltennie a gazdasági bizottságnak - mondta a KDNP-s politikus, aki úgy tudja, ezt korábban más szocialista politikus már megtette, és kapott is választ a kérdéseire.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.