Közélet

Háromszoros volt a túljelentkezés a szegedi szociális bérlakáspályázatra

Háromszoros volt a túljelentkezés a szegedi szociális bérlakáspályázatra

2017. augusztus 10., csütörtök
Háromszoros volt a túljelentkezés a szegedi szociális bérlakáspályázatra
szocialis_berlakas_eredmenyhirdetes001kf

Harminc Székely sori garzon talált új bérlőre, az IKV Zrt. által szociális alapon meghirdetett lakásokra csaknem százan pályáztak. Néhány héten belül újabb félszáz lakást hirdet meg az ingatlankezelő.

Reménykedve várta

Varga István

, hogy kimondják a nevét a szociális bérlakásokra benyújtott pályázatok eredményhirdetésén. Az önkormányzat ingatlankezelő cége, az IKV Zrt. 30 felújított garzonlakást pályáztatott meg májusban, amelyre csaknem százan jelentkeztek. Közülük harminchatot ki kellett zárni, mert nem feleltek meg a követelményeknek, őket értesítették is erről, így nagyjából minden második jelentkező költözhet új bérleménybe. „Tudom, hogy hátrányt jelent az elbírálásnál, hogy egyedül élek, de állami gondozásban nőttem fel, le vagyok százalékolva, nekem minden forint számít, s mivel jelentősen kedvezőbb a bérleti díj, pályáztam” – magyarázta István. Szintén nagyon várta az eredményhirdetést

Gyertyás Julianna

, ami már hetedszer pályázott szociális bérlakásra, eddig sikertelenül. A rokkantnyugdíjas asszony –aki számos műtéten és betegségen van túl – portálunknak elmondta, a gyermekei már felnőttek, házassága megromlott, így egyedül él, s tartja fenn magát. „Sokkal könnyebb lenne a helyzetem, ha nyernék az IKV pályázatán, mert bár nagyon rendes főbérlőm van, nem mindegy, hogy az ember a rokkantnyugdíjából mennyi albérleti díjat fizet” – mondta el Gyertyás Julianna hozzátéve, ha nem nyerne, akkor sem adja, újra fog pályázni.

Kardos Kálmán

, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, a kisebb, alacsony rezsijű lakások iránt van nagyobb kereslet, ezért hirdették meg most a garzonokat. Hozzátette, a következő pályázati kör már az új feltételekkel lesz kiírva, ott a szociális helyzetet jobban figyelembe veszik az elbírálásnál, most annyit vettek észre a jelentkezők, hogy nem kellett a pályázati csomagokért fizetniük, amiből egyébként 150-en vettek át. „A bérlőnek van egy olyan kötelezettsége, hogy a rábízott vagyont megőrizze. Ez nem mindig történik meg, ezért is kell sokat költeni az önkormányzati lakásokra, idén nagyságrendileg fél milliárd forintot. A bérleményeket éves szinten ellenőrizzük, s ahol azt tapasztaljuk, hogy az indokoltnál jobban romlik a lakás állapota, akkor felmondjuk a szerződést. Ugyancsak felmondjuk, ha valamely bérlőre a szomszédai bizonyítottan jogosan több alkalommal panaszt tettek, mert közösségellenes magatartást tanúsít. Ugyanez történik, ha nem működik velünk együtt a hátralékkezelésben a bérlőnk” – részletezte Kardos. Hangsúlyozta, akik együttműködnek a társasággal a hátralékkezelésben, azokkal szemben nem kezdeményezik a kilakoltatást. Kérdésünkre elmondta, tavaly kilenc kilakoltatásuk volt, ám több mint kétszáz esetben lett volna indokolt élniük ezzel az eszközzel, hiszen a tisztességes bérlőktől egyre több panasz érkezik a renitensekre. Idén egyébként összességében 200 lakásba keres új bérlőt az IKV Zrt., a mostani harminccal együtt eddig 111-be költözhetett be lakó. Kardostól azt is megtudtuk, hogy több mint 4000 önkormányzati tulajdonú bérlakás van Szegeden, ebből nagyjából 3600-ban laknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.