Közélet

Gyermekjóléti és gyermekvédelmi fejlesztések 95 milliárdból

Gyermekjóléti és gyermekvédelmi fejlesztések 95 milliárdból

2017. augusztus 29., kedd
Gyermekjóléti és gyermekvédelmi fejlesztések 95 milliárdból

Gyermekjóléti és gyermekvédelmi fejlesztésekre európai uniós forrásokból 95 milliárdot fordítanak a következő években - jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden Székesfehérváron, ahol megnyitotta az Országos és Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferenciát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szervezésében zajló kétnapos fórumon

Czibere Károly

hangsúlyozta, a szociális területre jutó mintegy 400 milliárd forintból minden negyedik forintot gyermekvédelemre fordítanak. Az államtitkár a beruházásokkal kapcsolatban azt mondta: a gyermekvédelemben felhasznált adóforintok nem kiadások és költségek, hanem befektetések, amelyek a jövőben meg fognak térülni. Czibere Károly a húszéves gyermekvédelmi törvényről azt mondta: a jogszabály folyamatos változásai azt a célt szolgálták, hogy a nehéz sorsú gyerekek "elkallódás helyett valódi esélyt kapjanak", a nevelőszülői hálózat megerősítésével pedig családban nőhessenek fel. Úgy vélte, jó példákon keresztül az egész társadalom számára meg kell mutatni, hogy a gyermekvédelem esélyt kínál. Nevekhez, arcokhoz kell kötni az egyes sorsokat, emberi történeteket, és igenis tudatosítani kell mindenkiben, hogy ez nem egyirányú utca - tette hozzá. Az államtitkár jelezte, hogy 2018-ban mintegy harminc százalékkal - 600-ról 800-ra - bővítik a gyermekvédelmi szolgálatok speciális szükségletű gyermekek számára biztosított férőhelyeinek számát, ezenkívül jövőre hetven-nyolcvan, speciális szükségletű gyermekekkel foglalkozó csoporthoz további egy munkatárs felvételét finanszírozzák. Czibere Károly közölte, hogy tíz százalékkal növelik jövőre a gyerekek elhelyezéséről döntő szakértői bizottságok létszámát, emellett húsz százalékkal a gyámhivatali ügyintézők számát és harminc százalékkal a gyermekjogi képviselők számát. Emlékeztetett arra, hogy 5,8 milliárd forintból 2020 elejére biztosítják a régi, nagy lakásotthonok bezárását és a gyerekek korszerű lakásotthonokban történő elhelyezését. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az ágazatban dolgozók munkáját a szavak mellett a bérek folyamatos emelésével is megköszönjék. Idén az ágazat átlagbére - tavaly márciushoz képest - 16-17 százalékkal nőtt, míg 2018-ra 60 százalékos lesz az emelkedés 2013-hoz képest. A konferencián felolvasták Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége levelét, amelyben hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelem legfontosabb feladata a szoros családi kapcsolatoktól megfosztott gyerekek esetében a társadalomba vetett bizalmuk újraépítése és a gyerekek önbizalmának visszaadása. A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban kiemelte: a sok módosítás révén megerősödött a jelzőrendszer, gyors, emberséges és szakszerű intézkedések váltak lehetségessé, ám a szomorú esetek további pontosításokat igényelnek.

Cser-Palkovics András

(Fidesz) polgármester köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a húsz év alatt felhalmozódott rengeteg tapasztalat a jövőben még inkább javítja a gyermekvédelmi munka színvonalát. Úgy vélte, bármilyen is legyen a jogi szabályozás, a gyermekvédelem területén igazán csak összefogással lehet eredményt elérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.