Írjon nekünk

Egyház

Évindító szakmai nap Orosházán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Tanévnyitó szakmai napra gyűltek össze augusztus 25-én, pénteken a Szeged-Csanádi Egyházmegye hitoktatói.

A közös évindító alkalomnak az orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda adott otthont. A tanév első programja, közös imádsággal kezdődött, majd Bicsánszky József, az iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Serfőző Levente, oktatási helynök arról beszélt, hogy a katekéta egyszerre tanítvány és Mester, hiszen úgy tölti be szolgálatát, mint Krisztus tanítványa, aki figyeli és követi Mesterét. Tőle tanul, az Ő példájából merít erőt és reményt, Jézus a mestere a hitben. Szolgálata révén viszont neki is vannak tanítványai, akiket vezet és kísér. Ő az, aki a rábízottakat bevezeti az egyházba, felkészíti az Úrral való szentségi találkozásra. A tanítványok, akik ez esetben a diákok és a fiatalok sok esetben egyfajta mintaként, mesterként tekintenek rá.

Az évindító szakmai napnak a szakmaiságon túl, a találkozás és a hivatásban való megerősítés is célja volt. A nap meghívott előadója Caimacan Klára a békéscsabai Savio Szent Domonkos Általános Iskola igazgatónője volt, aki maga is katekéta. Előadásának címe: Új tanév! Új lehetőségek! A tapasztalt pedagógus hasznos gyakorlati szempontokkal és tanácsokkal látta el az egyházmegye katekétáit. A belső indíttatások mellett beszélt arról is, hogyan látnak minket kívülről. Hogyan látják a katekétát egy világi iskolában? Kiemelte: ne csak várjunk, elvárjunk, de katekétaként tegyük meg mi az első lépéseket, mikor egy új iskolába érkezünk. Ismerjük meg az iskola Pedagógiai programját, házirendjét, munkatervét. A személyes kapcsolat, a szelíd, szeretetteljes kommukiáció új utakat képes megnyitni.

Mindezek szükségesek, hogy az együttműködés gyümölcsöző, a nevelői munka pedig eredményes és örömteli legyen. Arra hívta a katekétákat, hogy merjenek kapcsolatot építeni a gyerekekkel, szülőkkel, pedagógusokkal és az igazgatókkal is, hiszen a nevelés az együttműködés növekedésével hatékonyabb.

A délelőtt második felében a Kateketikai Iroda munkatársai ismertették az adminisztrációs tudnivalókat: tájékoztatót adtak a katekéták előmeneteli rendszeréről, a három modulról, a tanévben szervezendő programokról és az új honlapról. Bemutatták az új katekétákat is.

A Veni Sancte szentmisét az orosházi Jézus Szíve templomban dr. Kiss-Rigó László püspök mutatta be, akivel együtt koncelebráltak a katekéták plébánosai és a környék papsága. A főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kateketikai munka csak személyes Istenkapcsolatra építve lehetséges, hiszen a katekéták az egyik legfontosabb szolgálatot végzik az Egyházban. A hitoktatói feladathoz pedig szükség van állandó imádságra, amely által Isten megszenteli azt a magvető munkát, melyet a nap, mint nap végzünk.

Kommentek

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Egyház

Bíró László tábori püspök a vasárnap jelentőségére is kitért Bordányban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A vasárnap tud megtartani bennünket – mondta el Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke, aki a szentmisét követően A házasság öröme az Egyház öröme címmel tartott előadást Bordányban.

Tovább olvasom

Egyház

A hadisírok a béke nagykövetei – Felújított emlékművet adtak át Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Kegyelettel és méltósággal adóztak az első világháborúban elesett katonai áldozatok emléke előtt a szegedi szerb temetőben.

Tovább olvasom

Aktuál