Közélet

Az ország nagy részén kánikula várható, de többfelé zivatar is lehet

Az ország nagy részén kánikula várható, de többfelé zivatar is lehet

2017. augusztus 27., vasárnap
Az ország nagy részén kánikula várható, de többfelé zivatar is lehet

A hőség miatt az északkeleti országrész kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra, emellett többfelé heves zivatarokra is figyelmeztetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez vasárnap hajnalban eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a középhőmérséklet az északi, északkeleti országrész kivételével általában 25, 26, de délen és városi környezetben helyenként 27 Celsius fok fölött alakul. A hőség miatt Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32-38 fok között lesz, a legmagasabb értékek a Dél-Alföldön várhatók. Késő estére 22-30 fok közé csökken a hőmérséklet. Vasárnap este az észak felől érkező front véget vet a hőségnek. A heves zivatarok veszélye miatt szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak a fővárosra és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére. Az OMSZ tájékoztatása szerint az északi, északkeleti országrészben labilis a légkör, főként a határ közelében már a nap első felében is előfordulhat zivatar. Leginkább ugyanakkor vasárnap késő délutántól, estétől várhatóan észak, északnyugat felől alakulhatnak ki elszórtan zivatarok az országban. A zivatarokat elsősorban az Észak-Dunántúlon, de emellett az Északi-középhegységben, Alföld északi, északkeleti részén helyenként viharos (70-90 kilométer/óra körüli) szél, rövid idő alatt 20 milliméternél is több csapadék, jégeső is kísérheti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.