Közélet

Az amerikai elnök hétfőn este jelenti be az új afganisztáni stratégiát

Az amerikai elnök hétfőn este jelenti be az új afganisztáni stratégiát

2017. augusztus 21., hétfő
Az amerikai elnök hétfőn este jelenti be az új afganisztáni stratégiát

Donald Trump amerikai elnök hétfőn este jelenti be kormánya új afganisztáni stratégiáját - közölte vasárnap délután a Fehér Ház.

A elnöki hivatal közlése szerint Trump az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton mond beszédet helyi idő szerint este kilenc órakor. A Fehér Ház közleménye szerint részletesen kifejti majd az amerikai kormányzat terveit "Amerika elkötelezettségéről Afganisztánban és Dél-Ázsiában". Donald Trump pénteken kezdte meg hosszas tanácskozását a mindenkori amerikai elnökök hivatalos hétvégi rezidenciáján, Camp Davidben a követendő stratégiáról. A megbeszélésen jelen volt Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó és a Nemzetbiztonsági Tanács több szakembere, valamint James Mattis védelmi miniszter. Az egyeztetésen nem csupán Afganisztánra, hanem egész Dél-Ázsiára vonatkozó stratégiai tervet vázoltak fel az elnöknek. Afganisztánt illetően - a kiszivárgott hírek szerint - a nemzetbiztonsági tanácsadó és munkatársai egyértelműen az amerikai csapatok létszámának növelését javasolták. McMaster már korábban is emellett foglalt állást. A Camp Davidben tartott megbeszéléseken lehetőségként még felmerült az amerikai csapatok jelenlegi, 8400 fős szinten tartása vagy csupán nagyon szerény mértékű növelése, valamint a katonák létszámának kis mértékű csökkentése, egyidejűleg a hírszerzési tevékenység és a drónokkal végrehajtandó csapásmérések erősítésével. Az Egyesült Államok erői 2001 októberében vonultak be Afganisztánba. Katonai akcióját Washington részben azzal indokolta, hogy megbünteti a tálibokat a 2001. szeptember 11-i amerikai terrorista merényletek támogatásáért, részben pedig annak a megelőzésével, hogy a tálibok a továbbiakban is veszélyeztessék az Egyesült Államok biztonságát. Az elmúlt 16 évben azonban nem sikerült eredményt elérni, sőt, a tálibok ismét erősödőben vannak, ismét több tartományt tartanak az ellenőrzésük alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.