Közélet

Augusztus 20. - Kósa Lajos: az államalapítás sikertörténet

Augusztus 20. - Kósa Lajos: az államalapítás sikertörténet

2017. augusztus 20., vasárnap
Augusztus 20. - Kósa Lajos: az államalapítás sikertörténet
Kósa Lajos

Igazi sikertörténetnek nevezte az államalapítást a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője vasárnap Debrecenben, a Szent István-domborműnél tartott beszédében.

Kósa Lajos

azt mondta, az államalapítók - Álmos, Árpád, Géza, István - teljesítettek egy álmot, amelyben végig hittek. "Amikor augusztus 20-án Magyarország megünnepli az államalapítás évfordulóját, látjuk: olyan államot alapítottak, amelyik a 21. századig ívelő történelmében, rengeteg viszályt, válságot átvészelve is igazi sikertörténet" - hangoztatta a Fidesz frakcióvezetője. Kiemelte, Szent István öröksége kötelez bennünket, kijelölte az utat, amit több mint ezer éve bejárt Magyarország: "erős, független, keresztény nemzet és magyar emberek közössége, amely mindig befogadó, de ettől függetlenül mindig figyel arra, hogy a saját kultúráját, karakterét, örökségét, szabadságát megőrizze". Kósa Lajos a továbbiakban arról beszélt, az az álom beteljesedett, hogy Magyarország "megbecsült, egyenrangú, önálló tagként" van jelen Európa közösségében. Ugyanakkor - tette hozzá - ki gondolta volna még tíz évvel ezelőtt is, hogy "ma Európa határait védi Magyarország a szerbekkel, a horvátokkal, a lengyelekkel, a csehekkel, a szlovákokkal, a románokkal együtt"? Azért teszi, mert meg kell védeni a szabadságunkat, függetlenségünket, kultúránkat, önazonosságunkat - mondta, majd feltette a kérdést: "ki merte volna azt álmodni, hogy mindezt (...) Brüsszellel szemben kell Magyarországnak és szövetségeseinek megvédeni"? Kósa Lajos szerint hazánk "vitézül helytáll" ebben a védelemben, senki nem vonhatja kétségbe Magyarország európai hűségét, de hosszú távon nem lehet sikeres Európa megvédése, ha abban nem segítenek a franciák, a spanyolok, a németek, s mindazon népek, "akik e modernkori inváziónak a terheit nyögik". A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, az ünnep üzenete a mai politikai helyzetre is lefordítható: aki úgy gondolja, hogy nem az ország védelme a fontos, hanem egyfajta felolvadás valami multikultúrában, az azt akarja, hogy Magyarország letérjen a Szent István-i útról, örökségről. Hangsúlyozta, hogy "Magyarország az elmúlt több mint ezer évben a Szent István-i utat járva sikeres ország maradt Európa huzatos szívében". A kormánypárti politikus szerint azon az úton kell maradni, ami eddig a sikert hozta: "védjük meg szabadságunkat, függetlenségünket, hitünket, kereszténységünket, és azt, hogy a magyarok közössége biztonságban, saját maga tudjon belátása szerint dönteni a sorsáról". Ehhez keresünk szövetségeseket - mondta Kósa Lajos Debrecenben. Szavai és az ünnepi műsor után a debreceni és a hajdú-bihari önkormányzat, a pártok, a civil szervezetek, a rendvédelmi szervek képviselői megkoszorúzták Szent István domborművét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.