Sport

Atlétikai vb - Márton Anita idén még országos csúcsot javítana

Atlétikai vb - Márton Anita idén még országos csúcsot javítana

2017. augusztus 10., csütörtök
Atlétikai vb - Márton Anita idén még országos csúcsot javítana
Márton Anita

A súlylökő Márton Anita teljesen elégedett a londoni atlétikai világbajnokságon szerdán nyert ezüstéremmel, de idén még országos csúcsot szeretne javítani.

Az olimpiai bronzérmes dobó csütörtökön az MTI-nek elmondta, a késő esti verseny, a doppingellenőrzés és az ünneplés miatt alig három-négy órát aludt, s folyamatosan "pörögtek a gondolatai". "Nem volt egyszerű helyzet, hiszen az utolsó sorozatban a negyedik helyről sikerült feldobni magam a dobogóra" - nyilatkozott a békéscsabai színekben induló atléta, aki 19,49 méterrel lett második. Hozzátette, mivel egész nap esett, számítottak rá edzőjével,

Eperjesi Lászlóval

, hogy végig esőben kell versenyeznie. "Nem örültem neki, mert ilyenkor nagyon csúszik a golyó. Sok múlik azon, ki hogyan tudja kezelni ezt a helyzetet, a stadionban 14 fok volt, ami több mozgást igényel két dobás között. Igyekeztem magam melegen tartani. Szerencsére a stadion teteje a kanyarban fedett helyet nyújtott, de csinálhatták volna kicsit hosszabbra, mert három méterre a körtől ért véget, így esőben kellett dobni" - fogalmazott

Márton Anita

, jelezve, az eső inkább a forgó technikával dobó versenyzőknek jelent hátrányt, amilyen ő is, a többség csúszó technikával lök. Márton éremesélyesként érkezett a vb-re, 19,63 méteres idei eredményével a harmadik volt a nevezési listán. "Heten rendelkeztünk 19 méter fölötti eredménnyel, de igazából rajtam kívül négyen tűntek dobogóesélyesnek, három amerikai és a kínai lány. A három amerikaiból egy kiesett a selejtezőben, egy másikon látszott, hogy nincs jó formában. A győztes Kung idén már dobott 20 méter felett, közel 21 méter az egyéni csúcsa, így nem meglepetés az elsősége" - mondta. Kiemelte, összességében teljesen elégedett az eredménnyel, mert esőben még sosem dobott ekkorát, bár úgy érezte, 19,87 méteres egyéni csúcsát - amely országos rekord - is képes megdönteni. Hangsúlyozta, ezt még idén szeretné megjavítani. Márton Anita az elmúlt években fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi szabadtéri Európa-bajnokságon (19,04 m - országos csúcs), 2015-ben első lett a prágai fedettpályás Eb-n (19,23 m - ocs), s negyedik a pekingi vb-n (19,48 m - ocs). Tavaly ezüstöt nyert a fedett vb-n (19,33 m - ocs) és a szabadtéri Eb-n is (18,72 m), majd a dobogó harmadik fokára állhatott fel a riói olimpián (19,87 m - ocs), idén pedig újabb fedett Eb-aranyat szerzett a vb-ezüst előtt. A vb-n a súlylökés mellett diszkoszvetésben is indul. A női súlylökés eredményhirdetése - melyet az M4 Sport élőben közvetít - csütörtök (ma) este lesz 19.10-kor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.