Közélet

A szerb külügyminiszter ismét Koszovó felosztásáról beszél

A szerb külügyminiszter ismét Koszovó felosztásáról beszél

2017. augusztus 14., hétfő
A szerb külügyminiszter ismét Koszovó felosztásáról beszél

Ivica Dacic szerb külügyminiszter újra Koszovó felosztását javasolta a szerbek és az albánok között egy hétfőn megjelent cikkben, amelyet a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban közölt.

Kiemelte, a koszovói kérdés és Koszovó helyzetének tartós megoldására van szükség, és szerinte az albán és a szerb fél kiegyezésére lenne szükség, "amelyben mindenki nyer és veszít is valamit". Mint mondta: Koszovó felosztása az egyetlen reális és megvalósítható megoldási lehetőség, és ez áll a szerbek és az albánok érdekében is. "Koszovóról manapság két elképzelés létezik. Az egyik szerint a teljes Koszovó szerb terület, a másik szerint pedig már elveszett, és el kell ismerni a függetlenségét" - fogalmazott Ivica Dacic, aki szerint mindkét elképzelésnek negatív következményei vannak a szerb népre nézve. Mint mondta: az első elképzelést csak háborúval lehetne megvalósítani, a másik szerint pedig a szerbek eleve vesztettek. A szerb diplomácia vezetője szerint a területfelosztás esetén mindenképpen különleges státust kellene biztosítani a Koszovóban található szerb templomoknak és kolostoroknak, valamint létre kellene hozni a koszovói szerb kisebbségi önkormányzatok közösségét, amiről négy éve egyezett meg a két fél Brüsszelben. A szerb külügyminiszter július végén a Blic című szerb napilapban fogalmazta meg a Koszovó felosztásáról szóló elképzelését. Ivica Dacic ezzel reagált Aleksandar Vucic államfő Koszovó helyzetéről szóló nemzeti konzultációs kezdeményezésére. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli, többségében albánok lakta tartományának tekinti a területet. A szerbek kultúrájuk és vallásuk bölcsőjének tartják Koszovót, és a közvélemény-kutatások szerint identitásuk egy része veszne el azzal, ha le kellene mondani a területről. A felmérések azonban azt is megmutatták, hogy a szerbek többségét valójában csak az eszmék kötik Koszovóhoz, a legtöbben ugyanis soha nem jártak ott. Az 1,8 milliós Koszovóban körülbelül 120 ezer szerb él, főként az ország északi részén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.