Közélet

A megrendelő választhat kivitelezőt

A megrendelő választhat kivitelezőt

2017. augusztus 10., csütörtök
A megrendelő választhat kivitelezőt
vizmero

Gazdasági versenyt eredményezhet a közműcsatlakozások ingyenessé tétele, ami által egy ingatlan akár 300-400 ezer forintot is spórolhat – tájékoztatta portálunkat Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Július elsejével váltak meghatározott fogyasztási mértékig díjmentessé a közműcsatlakozások új építésű háznál, ingatlan átalakításoknál. Azok számára ingyenes a szolgáltatás, akik legfeljebb óránkénti 4 köbméternyi gázt és 32 ampernyi villamos energiát biztosító fogyasztásmérő, valamint 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és 110 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötését kérik. Ez magáningatlanok és mikro vállalkozások számára érvényes, akik ezáltal akár 300-400 ezer forintot is spórolhatnak.

Nemesi Páltól

, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnökétől, Csongrád megyei elnöktől megtudtuk, az eddigi gyakorlat szerint a hatósági díjakat, azaz az igényjelzéstől a megvalósításig felmerülő költségeket a szolgáltató szabta meg, ez azonban a jövőben változni fog. Eddig ugyanis azok a vállalkozások végezhették el a bekötéseket, akiket az érintett szolgáltatók minősítettek. Mivel kevesen tartoztak ebbe a körbe, így a tervezés, engedélyezés ideje meghosszabbodhatott, és akár fél évet is igénybe vehetett a kivitelezés. Szeptember elsejétől azonban már a megrendelő választhatja ki, hogy kit bíz meg a közműcsatlakozásokkal. A Magyarországon bejegyzett és szakirányú végzettséggel rendelkező vállalkozások szakmai referenciákkal jelentkezhetnek a megyei kormányhivataloknál, ahol regisztrálják őket. "Ebben tud támogatást nyújtani a kamara. A programban részt vevő cégeket felkészítjük a feladatra, valamint az információs hálózatunkon keresztül a lakosokat megismertetjük a lehetőségeikkel" – tette hozzá Nemesi Pál, aki azt reméli a kormányzati intézkedéstől, hogy a vállalkozások között piac alapú gazdasági verseny alakul ki, és olcsóbbá válnak a bekötések költségei. A törvény szerint ezen túl az igénybejelentés és a munkálatok elvégzése között maximum két hónap telhet el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.