Közélet

A MÁV 11 nagykapacitású motorvonatot vesz a Stadlertől

A MÁV 11 nagykapacitású motorvonatot vesz a Stadlertől

2017. augusztus 17., csütörtök
A MÁV 11 nagykapacitású motorvonatot vesz a Stadlertől

A MÁV 11 nagykapacitású motorvonat vásárlásáról írt alá szerződést a Stadlerrel a két cég közötti nyolcéves, 40 darab motorvonatra szóló keretmegállapodás alapján - közölte a vasúttársaság csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézték, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a MÁV-Start Zrt. még augusztus 8-án kötött 60,5 milliárd forint értékű támogatási szerződést a 11 darab új, emeletes motorvonat beszerzésére és a projekthez kapcsolódó feladatok ellátására. A fejlesztést az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (IKOP) az Európai Unió finanszírozza. A kétszintes járművek fajlagos beszerzési ára 16,7 millió euró. A vasúttársaság a nagykapacitású, úgynevezett KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonatokat a Budapest-Vác-Szob és Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vasútvonalakon állítja forgalomba, 2019 és 2020 között. A tervek szerint az utasok az iskolaidőszakban találkozhatnak majd az új motovonatokkal a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon, a nyári menetrendi szezonban pedig a Balaton déli partján, illetve a Velencei-tónál is. A továbbiakban érkező kétszintes motorvonatok vélhetően a Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Hatvan-Gyöngyös vonalszakaszokon is közlekedhetnek majd. A közlemény szerint a MÁV-Start Zrt. az emeletes motorvonatokat saját szolnoki telephelyén fogja karbantartani. A kétszintes motorvonatok utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd. A járművek négy kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak. Az elővárosi forgalomban közlekedő járművekkel szemben elvárás még a villamos motorvonati üzem és az óránként 160 kilométeres engedélyezett sebesség - olvasható a MÁV-Start Zrt. közleményében. A szerződést Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és Dunai Zoltán, a Stadler Bussnang AG országigazgatója írta alá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.