Egészség

A cél a védőnők méltó bérezése

A cél a védőnők méltó bérezése

2017. augusztus 10., csütörtök
A cél a védőnők méltó bérezése
vedono_konferencia_nabine_szottfried_gabriella_01_gs

Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozat elnöke szerint a cél a védőnők méltó bérezése, ami nem csak munka, de hivatás is egyben.

A szegedi védőnői konzultáció elsődleges célja az volt, hogy országos szinten fölmérjék a Miniszterelnökség megbízásából, hogy ezt a hivatást végző személyek az elmúlt években miképpen kapták meg a finanszírozás emelést, egyáltalán eljutott-e ez hozzájuk, és jelenleg milyen kereseti viszonyok között élnek. További feladat az, hogy a bérfeszültséget milyen módon lehetne csökkenteni, rendezni. „A mai szegedi állomásnak nagyon hangsúlyos része volt a védőnői bérfeszültség megoldása. Hiszen mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy az egészségügyi szakdolgozóként dolgozó kórházi védőnők, azok egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján kapják a fizetésüket, míg a területen dolgozó védőnők a fenntartótól nagyban függő módon kapják meg a finanszírozás bérjellegű részét. Van, aki 100 százalékban megkapja, van, aki pedig gyakorlatilag semmit sem kap meg, úgyhogy ezeket az információkat gyűjtöm össze, és erre fogunk majd megoldást találni hamarosan” – emelte ki

Bábiné Szottfried Gabriella

. Ma Magyarországon a bérezésük átlagosan kicsivel több, mint 160 ezer forint. A bérfeszültség megoldására az egységes védőnői bértábla lenne a legjárhatóbb út. Ennek az alapját fogja képezni a konzultáció végeztével az az anyag, amit Bábiné a Miniszterelnökségnek be fog nyújtani, és abban szerepel majd a védőnők jelenlegi minimum, illetve maximum havi fizetése, továbbá meg lehet nézni majd adekvát számokból, hogy ez mennyire közelít az egészségügyi szakdolgozói bértáblához, milyen lehetőségek vannak, valamint azt, hogyan tudják majd megalkotni az egységes bértáblát.

vedono_konferencia_nabine_szottfried_gabriella_02_gs

„Negyedévente készítek egy összegzést, de az egész országot be fogom járni, és február közepére várható a teljes összefoglaló anyag. A védőnők fizetése - besorolás szempontjából - nagyban függ attól, hogy ki hány éve és milyen területen dolgozik, de az alapvető cél a méltó bérezés” – tette hozzá Bábiné Szottfried Gabriella. A szegedi találkozón szóba került az életpályamodell is, hiszen a védőnői hivatás nem véletlenül lett Hungarikum 2015-ben. „Ilyen komplex, primer, prevenciós, elsődleges ellátás sehol a világon nincs, mint nálunk. Ők a családok elsődleges bizalmasai, akik olyan tudással bírnak, ami meghatározó. A védőnő főleg egy kisebb településen egyszemélyes információs központ” – fejtette ki Bábiné. Hozzátette, nagyon fontosnak tartják azt is, hogy képezzék magukat és jó kapcsolatot alakítsanak ki a családokkal. A beléjük helyezett bizalmi tőkét teljes mértékben meghálálják. A hivatástudat mozgatja az egész rendszert, úgyhogy reméli, hogy hamarosan a méltó bérezés is követni fogja ezt. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozat elnöke azt hangsúlyozta, avédőnők nemcsak egészségügyi szakemberek, hanem tanácsadók is, így belelátnak a családok életébe, és segítenek nekik eligazodni a mindennapokban is. Jelenleg Magyarországon több mint 5 ezer védőnő látja el a feladatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.