Közélet

A barack az idei nyár slágergyümölcse

A barack az idei nyár slágergyümölcse

2017. augusztus 11., péntek
A barack az idei nyár slágergyümölcse
hungarikum018kf

A hazai őszibarack nagy részét Csongrád megyében termelik a gazdák. A szakemberek szerint az idei nyáron a barack vetekszik a dinnye népszerűségével.

A lédús, szomjoltó csemegéket keresik legtöbben a piacokon, a dinnye mellett az őszibarack a nyár slágere. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

közleményében

olvasható, a barackfélék minőségét illetően a meleg jó hatással van. Szatymaz települést az „őszibarack hazájaként” is ismerik, kiemelt jelentőséget tulajdonítanak itt ennek a gyümölcsnek. „Fontos szerepet tölt be településünk életében az őszibarack, régmúltra tekint vissza az őszibarack-termesztés, Szatymaz e tekintetben a Dél-Alföld központjának tekinthető. Az Őszibarack-fesztivál több mint húsz éves hagyománnyal bír, a helyi és a környékbeli termelők gyümölcseiből igyekszünk bemutatót, ízelítőt összeállítani, ezúton is népszerűsíteni a barackot és annak fogyasztását” – ismertette

Barna Károly

polgármester, aki maga is termeszti a gyümölcsöt. Megtudtuk, az idei termés minőségét és a mennyiségét tekintve is jónak mondható. A településvezető ugyanakkor elmondta, az időjárás több termelőnek bosszúságot okozott. A tavasszal a virágzáskori fagyok miatt keletkezett kár, a tenyészidőszakban a jégveréssel járt kellemetlenség a településen és környékén. A nyári szárazság ellen még öntözéssel tudnak védekezni, de más esetben a gazdák kiszolgáltatottak a szélsőséges időjárási viszonyoknak. Barna Károly elmondta, az eladási árak tekintetében a tavalyihoz képest nem mutatkozik lényeges eltérés. Mindig vannak slágerfajták, ilyennek mondható többek között a Redhaven, a Maria Bianca és a Mariska. A Homokhátság kiváló feltételeket biztosít az őszibarack termesztéséhez. A napsütéses órák száma, a talaj adottságai, a fajtaválaszték és természetesen a gazdák szaktudása mind hozzájárul ahhoz, hogy ízletes és minőségi termés lehessen a térségben. A piac széles, határon túlról a görög, de elsősorban az olasz őszibarack kap teret, viszont ahhoz, hogy szállíthatóak legyenek, még korai állapotukban kell leszüretelni, így az íz, az aroma elmarad a hazai termésekétől. Barna Károly elmondta, a tudatos vásárlói kultúra még nem jellemző itthon, sokan pusztán az ár alapján választanak. A helyi őszibarack kiváló minőségű, amelynek titka az ízében rejlik. Az őszibarack és a nektarin termőterületének nagysága csökkent országos szinten a kétezres évekbeli adatokhoz képest, évente 16-45 ezer tonna között mozog a várható termés mennyisége az időjárási körülmények függvényében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.