Sport

Vízilabda: nem változnak a sportág szabályai

Vízilabda: nem változnak a sportág szabályai

2017. július 20., csütörtök
Vízilabda: nem változnak a sportág szabályai
Zalánki Gergõ

Az utóbbi években több kísérleti szabállyal is próbálkoztak, ám a FINA illetékes bizottsága döntött: nem változnak meg a vízilabda szabályai, visszavonták a módosító javaslatokat.

Jelenleg is zajlik a vizes világbajnokság Budapesten és Balatonfüreden, közben azonban a „zöld asztalnál” is fontos döntések születtek a vízilabda jövőjét illetően. Az utóbbi években több kísérleti szabálymódosítással is próbálkoztak annak érdekében, hogy a sportágat egy eladhatóbb és a laikus közönség számára is fogyaszthatóbb sportággá tegyék, ám a FINA illetékes bizottsága múlt hét csütörtökön visszavonta a korábban benyújtott, szabálymódosításra vonatkozó javaslatait. Kivételt képez ez alól az olimpiai válogatottak keretének szűkítése: eddig 13 fős kerettel nevezhettek a csapatok az ötkarikás játékokra, ezt a létszámot csökkentették most 11 főre. Ezzel tulajdonképpen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomásgyakorlásának tettek eleget, összefüggésben a NOB-nak azzal a döntésével, hogy a tokiói olimpián - és a későbbiekben is - az eddigi nyolc helyett már tíz női csapat indulhat el. Bár a FINA törekvései leginkább arra irányultak, hogy a férfi és női olimpiai tornán is ugyanannyi csapat vehessen részt, erre nem került sor. Felvetődik ugyanakkor az a probléma, hogy a keretek szűkítésének köszönhetően csökken az olimpiai tornán részt vevő játékosok száma, így bár a törekvés első pillantásra a sportág érdekeit szolgálja, a valóság mást mutat. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem változtathatja meg a vízilabdára vonatkozó szabályozásokat, erre csak a FINA-nak van jogköre, ám azt a NOB már korábban egyértelműsítette, hogy erre a szabályozásra szükségük van, így ez a FINA részéről meg is történt. „Ami nehézséget okozhat ezután a szövetségi kapitányoknak, hogy bevállalják-e azt, hogy kettő helyett egy kapussal vágnak neki a tornának. Ugyanis ugyanazt a terhelést kell elosztani ezután tizenegy fő között, mint eddig a tizenegy mezőnyjátékos és a két kapus között. Bár a NOB-nak van egy javaslata plusz két fő bevonására az olimpiai keretbe, ez azonban egyelőre még nem tisztázódott, hogy valósítható meg” – mondta megkeresésünkre

Molnár Tamás

, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke. A visszavont szabálymódosítások között szerepel többek között a férfiak pályaméretének 25 méteresre csökkentése, a kezdőcsapatok létszámának csökkentése 6+1-ről 5+1-re, a kiállítási és támadási idő csökkentése, valamint a kisebb labda és nagyobb kapu bevezetése is. Molnár Tamás azonban elmondta, ősszel elkezdődik egy újabb vizsgálati periódus, ahol ismét szóba kerülhetnek bizonyos szabálymódosítások, addig azonban nem lesz változás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.