Közélet

VIP-parkolóbotrány: Botka MSZP-s kifizetőhellyé tette Szegedet?

VIP-parkolóbotrány: Botka MSZP-s kifizetőhellyé tette Szegedet?

2017. július 14., péntek
VIP-parkolóbotrány: Botka MSZP-s kifizetőhellyé tette Szegedet?
szabo_balint_mako

Költségvetési csalás, hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt tett feljelentést a Makói Rendőrkapitányságon Szabó Bálint. A jogász állítja, több mint másfél millió értékben kapott kombinált szegedi parkolóbérleteket egy korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, akinek semmi köze nem volt az érintett időszakban a megyeszékhelyhez, s ezzel megvalósulhatott a tiltott pártfinanszírozás is.

„Szeged és Makó vonatkozásában felmerül a gyanú, hogy a Magyar Szocialista Párt tiltott pártfinanszírozást végzett, és több mint valószínűsíthető, hogy Szeged az MSZP kifizetőhelyévé vált. Kijelenthető, hogy

Botka László

, az MSZP megyei elnökként Szegedről fizette makói helyettesét,

Gazdag Jánost

, aki párt megyei szervezetének elnökhelyettese volt” – jelentette ki

Szabó Bálint

jogász a Makói Rendőrkapitányság előtt tartott sajtótájékoztatóján, miután feljelentést tett költségvetési csalás, hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. Azt mondta, a büntetőeljárás deríthet fényt arra, hogy Gazdagon kívül Makón vagy egyéb Csongrád megyei településen kaptak-e mások parkolóbérleteket, pénzt vagy más juttatásokat. Gazdag János akkor kapott szegedi éves kombinált parkolóbérletet 2008 és 2010 között, amikor már nem volt országgyűlési képviselő. Szabó Bálint úgy kalkulál, hogy a férfi összességében több mint másfél millió értékben kapott parkolóbérletet. „Nem tudunk másra gondolni, minthogy Botka László az MSZP megyei elnökeként helyettesét ilyen módon fizette ki” – jegyezte meg. Kérdésre válaszolva elmondta, nemcsak az említett három évben kapott bérletet a férfi, további két évre vonatkozóan ő maga ismerte el ezt, illetve a jogász tudomása szerint deszki, szentesi, csongrádi, hódmezővásárhelyi és további makói szocialistáknak is jutott az ingyenbérletekből.

szabo_balint_mako2

A jogász erre alapozva kérdést is intézett Szeged szocialista polgármesteréhez, az MSZP miniszterelnök-jelöltjéhez: tudni szeretné, hogy Gazdag Jánoson kívül ki kapott Makón vagy más Csongrád megyei településeken hasonló juttatást. Megjegyezte, mindez azért is érdekli a szegedieket, mert a megyeszékhelyen fizetik az emberek a legtöbbet a parkolásért, úgy, hogy a város ingyen osztogatott bérleteket titkárnőnek, haveroknak és egyéb kiváltságosoknak. Szabó emlékeztetett, Botkát a Gyulai Járásbíróságra tanúként idézték be a

VIP-parkolóperben

, ahol azt mondta, nem tudja, hogy a felesége neve miként is került fel a VIP-listára. Szabó szerint életszerűtlen, hogy nem tűnik fel neki, hogy a felesége nevén lévő luxusterepjáró szélvédőjén parkolóbérlet díszeleg. Ezen kívül az is nehezen hihető, hogy a polgármester az általa összehívott vezetői értekezleteken történt ügyekről ne tudott volna, holott minden évben ott született döntés arról, hogy ki kaphat ingyenbérletet. „Megengedhetetlen, hogy Szegedet akár a polgármestere, akár bárki más kifizetőhelyként használja. Elég volt abból, hogy Botka László ebben és más ügyekben az MSZP különböző tisztségviselőit finanszírozza” – közölte Szabó Bálint. Hozzátette, Botkának el kell döntenie, hogy az MSZP érdekében eljárva, és a saját országos karrierjét építve miniszterelnök-jelöltként, vagy polgármesterként tevékenykedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.