Közélet

Varga Mihály: a kiskereskedelem növekedése a bér és jövedelem emelkedésének köszönhető

Varga Mihály: a kiskereskedelem növekedése a bér és jövedelem emelkedésének köszönhető

2017. július 5., szerda
Varga Mihály: a kiskereskedelem növekedése a bér és jövedelem emelkedésének köszönhető

A kiskereskedelmi forgalom növekedése annak köszönhető, hogy folyamatosan emelkednek a bérek, jövedelmek Magyarországon - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán a KSH májusi adataira reagálva.

Kiemelte: a kereset-növekedés kétharmadából a fogyasztás emelkedik, egyharmadát a lakosság megtakarítja. A miniszter úgy értékelte, mindkét folyamat jó és hasznos. Az egyik növeli a gazdaság teljesítményét, erősíti a gazdaság azon elemeit, amelyek a belső piacra termelnek. A másik hozzájárul ahhoz, hogy a megtakarításokból beruházások legyenek.

Varga Mihály

rámutatott arra, hogy májusban az üzemanyag-forgalom is jelentősen emelkedett, és ez alapján is a gazdaság növekedésére lehet számítani, az élelmiszer, illetve nem élelmiszer jellegű termékek forgalmában is jelentős növekedés történt. A minimálbér és a garantált bérminimum növekedése alapvetően azokat az alacsony keresetű csoportokat segítette, akiknél nagyobb arányt tesz ki az élelmiszerek vásárlása. Arra számítanak, hogy a lendületes bérnövekedés hatására a következő hónapokban az élelmiszerek fogyasztása növekedni fog - tette hozzá. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a májusi adatok azt mutatják, hogy megalapozott az idei 4 százalék feletti magyar gazdasági növekedési várakozásuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.