Közélet

Ünnepi szentmise az ÁGOTA-táborban + FOTÓK

Ünnepi szentmise az ÁGOTA-táborban + FOTÓK

2017. július 25., kedd
Ünnepi szentmise az ÁGOTA-táborban + FOTÓK
agota_tabor_hetfo_mise66_gs

Podmaniczky Imre nyugdíjas plébános hetvenedik születésnapját ünnepelték Doboz-Szanazugon kedden.

Podmaniczky Imre

Kalocsa-kecskeméti nyugdíjas plébános jelenleg szülőfalujában, Páhin szolgál, de elfoglaltságait megszakítva ellátogatott a XXI. ÁGOTA (Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozója) Országos Táborba, ahol tortával várták hetvenedik születésnapja alkalmából.

podmaniczky_imre02_gs

Podmaniczky atya 1961-ben kezdte meg tanulmányait a piaristáknál, 1965-ben szerzett érettségit kitűnő eredménnyel, majd a Budapesti Központi Hittudományi Akadémia folytatta diákéveit, egészen 1970-ig, amikor Vácott pappá szentelték. Kezdő papsága idején kétévenként helyezték át a káplánokat, hogy minél több helyen szolgáljanak, minél több fajta kihívással szembesüljenek. A sokszoros áthelyezések során először Peregen, Kiskunfélegyháza déli részén szolgált, majd Rádra került Vác mellé, ott tanulta meg, hogy kell jó lelkipásztornak lenni. A következő állomás Kiskunhalas volt, utána a főváros, azon belül is Kispest, amely időszak a sok temetés miatt maradt meg a plébános emlékezetében. Felüdülésként élte meg a váci időszakot, mivel a püspöki város pezsgő ifjúsági élettel rendelkezett, ott könnyű volt embereket gyűjteni, mert céljuknak tekintették a közösségépítést. Vác után Csanytelekre került, a leghosszabb ideig Izsákon szolgált, 27 évig, végül a tevékenységét keretbe foglalva szülőfalujába helyezték vissza, Páhira. Podmaniczky atya a misézés mellett hitoktatással foglalkozott, illetve ifjúsági csoportokkal, számos tábor szervezésében részt vett Kispesten, Kiskunalason és Vácott. Izsákon plébániaépítésbe, templomfelújításba fogott, amit Páhin is folytatott.

Kothencz Jánossal

1987-ben találkozott először, aki még kisgyerekként többször járt a plébánián Kiskunhalason. Értelmes, tenni akaró gyereknek ismerte meg, aki idővel sokat járt hozzá, az érettségi után pedig jelentkezett papnak, elvégezte a teológiát, de végül családot alapított. Podmaniczky atya az ÁGOTA Alapítójának példaképei közé tartozik, a pap részt vett 1996-ban első ÁGOTA-táborban is, Izsákon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.