Közélet

Trump változatlanul nem fogadja el a hírszerzés megállapításait Oroszországról

Trump változatlanul nem fogadja el a hírszerzés megállapításait Oroszországról

2017. július 23., vasárnap
Trump változatlanul nem fogadja el a hírszerzés megállapításait Oroszországról

A Fehér Ház új kommunikációs igazgatója, Anthony Scaramucci szerint Donald Trump változatlanul nem fogadja el a hírszerzés megállapításait Oroszországról.

Anthony Scaramucci

a CNN hírtelevízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét

Donald Trump

álláspontjáról, jóllehet szavai szerint az elnök így fogalmazott neki Oroszország beavatkozásáról a tavalyi választási folyamatba: "Hé, lehet, hogy ők voltak, de lehet, hogy nem ők voltak". Az új kommunikációs igazgató hangsúlyozta: amint meglesz a biztonsági átvilágítása és hozzáférhet a hírszerzési jelentésekhez, ő is részletesen áttekinti az információkat, és majd után ad tanácsokat az elnöknek. "Ha van valaki, aki szuperkemény lesz Oroszországgal, az éppen Trump" - fogalmazott Scaramucci. Bírálta egyúttal a médiát, mert az - álláspontja szerint - a "történet" állandó napirenden tartásával Donald Trump választási győzelmét akarja aláásni. Az elnököt egyébként sikeres üzletembernek és hatékony politikusnak minősítette. Szerinte "egy kicsit másként kell eljuttatni az üzeneteket, mint eddig". A pénteken kinevezett kommunikációs igazgató azt fejtegette, hogy "nyilvánvalóan kommunikációs probléma van". Jelentős változtatásokat ígért a Fehér Ház médiapolitikájában, javítani szeretné a kormányzat viszonyát a sajtóval, bár leszögezte: ha a sajtó "keménykedik velünk, mi is keménykedni fogunk". Hangsúlyozta továbbá, hogy véget vet a kiszivárogtatásoknak. Scaramucci több televíziós csatornának is nyilatkozott vasárnap. A CBS televízió Szemben a nemzettel című műsorában leszögezte, hogy "mindenkit kirúg", aki nem alkalmazkodik a kiszivárogtatásokat megakadályozni hivatott új előírásokhoz. A Fox televíziónak adott interjújában szintén kifejtette, hogy "drasztikus lépéseket" tesz majd a Fehér Házból történő kiszivárogtatások megakadályozására, ezt egyik fő feladatának tekinti. A republikánusokhoz közelálló televízió műsorvezetőjének adott interjújában azt is hangoztatta, hogy "az orosz helyzetet felfújták". Ezzel kapcsolatban kitért azokra a sajtójelentésekre is, amelyek szerint Donald Trump és jogi tanácsadói azt tanulmányozzák, hogy az elnök hogyan részesíthetné kegyelemben önmagát, vagy legközelebbi munkatársait az orosz beavatkozások vizsgálatai után. Scaramucci leszögezte: erről szó sincs, Donald Trumpnak és munkatársainak nincs szükségük elnöki kegyelemre. Trump szombaton Twitter-bejegyzésben értekezett arról, hogy - mint írta - "mindenki egyetért" abban, hogy az elnöknek "teljes kegyelmi jogköre" van.

Jay Sekulow

, Trump jogi tanácsadóinak egyike egyébként az ABC televízió Ez a hét című műsorában azt hangsúlyozta: egyáltalán nem foglalkoznak az elnöki kegyelmi hatáskör kérdésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.