Közélet

Tanácsok a közlekedési balesetek megelőzésére

Tanácsok a közlekedési balesetek megelőzésére

2017. július 14., péntek
Tanácsok a közlekedési balesetek megelőzésére
rendorseg01_ia

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési jó tanácsokra hívja fel a járművezetők figyelmét - írja a police.hu.

A nyári hőségben csökken a koncentráció, a reflexek tompulnak, ezért ha hosszú útra indul, tartson többször pihenőt, mozgassa át végtagjait! Amennyiben fáradtnak érzi magát, fogyasszon kávét vagy energiaitalt! Éhesen vagy szomjasan ne üljön volán mögé! A nyári időszakban a kerékpárosok és motorkerékopárosok nagyobb számban jelennek meg az utakon. Őket a személyautóknál szokásos passzív biztonságtechnikai megoldások nem védik, ezért fontos a megfelelő védőfelszerelés viselése, a vezetéstechnikai ismeretek fejlesztése. Ismerje meg járművét, tartsa be a közlekedési szabályokat! Mindez különösen fontos a kanyarodás és a sávváltás során. A fő baleseti okok között említhető az elsőbbség meg nem adása, a relatív gyorshajtás, valamint a kanyarodási szabályok megsértése. Útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg. Amennyiben elsőbbsége van, akkor is győződjön meg arról, hogy azt megadják! Haladása során tartson megfelelő követési távolságot! Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni. Előzés során mindig legyen körültekintő! A manővert csak abban az esetben kezdje meg, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel a két jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja! Minden esetben a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak megfelelően válassza meg járműve sebességét, legyen figyelemmel annak sajátosságaira, az utasokra és a rakományra! A kerékpárosok láthatóságának fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. A biciklit éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárosnak – lakott területen kívül – fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie. Elindulás előtt mindig ellenőrizze a kötelező tartozékok meglétét és azok működőképességét! Közlekedjen körültekintően, óvatosan, mindenkor a közlekedési szabályok betartásával!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.