Közélet

Szűkül a nyomornegyed – Újabb lakást vesz meg a város a Cserepes soron

Szűkül a nyomornegyed – Újabb lakást vesz meg a város a Cserepes soron

2017. július 7., péntek
Szűkül a nyomornegyed – Újabb lakást vesz meg a város a Cserepes soron
cserepes_sor_bontasa01_gs

A piaci árnál jóval többet hajlandó fizetni a szegedi önkormányzat egy roma családnak Cserepes sori ingatlanáért, így esély van arra, hogy újabb épületet bonthatnak el a nyomortelepen.

A romák is örülnek a Cserepesen a lakásbontásoknak, hiszen lehetőségük adódik arról, hogy kiszakadjanak a nyomornegyedből –

nyilatkozta portálunknak

még tavasszal

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Idén elindult ugyanis egy folyamat, a sokáig csak jóformán papíron létező Antiszegregációs Tervet elkezdte megvalósítani az önkormányzat. Most egy újabb lakást vásárol meg a szegedi önkormányzat – ezt hagyta jóvá a pénzügyi bizottság legutóbbi, rendkívüli ülésén. A napirendi pontot kérdés és vita nélkül egyhangúlag támogatta a grémium, ezzel felhatalmazta a polgármestert arra, hogy megvásárolja a Cserepes sor 6/A számú épületben a 2-es lakást, méghozzá a piaci értékének majdnem kétszereséért. Az előterjesztésből kiderült, a szakvélemény szerint 3,35 milliót ér a lakás, ám az ingatlan kiskorú tulajdonosának törvényes képviselői 7,5-ért ruháznák át az önkormányzatra a tulajdonjogot. A lakást a polgármesternek van joga megvenni a helyi rendelet értelmében, és a pénzügyi bizottság támogatta, hogy 7,5 millióról kössék meg a felek az adásvételi szerződést. A bizottsági zöld út megadása után felkerestük Nagy Mihályt, aki elmondta, hét éve harcol a szegregátumok felszámolásáért, aminek már rég itt volt ideje. A tulajdonosokat és a bérlőket egyaránt visszahúzza az a környezet, amelyben kénytelenek élni, s nagy esélyt jelent számukra, hogy az önkormányzattal és a város ingatlankezelő cégével, az IKV Zrt.-vel tárgyalásokat folytathatnak, hiszen megvan a remény, hogy elhagyják a nyomornegyedet.

penzugyi_biz_ules02_gs

Tudomása szerint az érintett család, akivel most megegyezett Szeged, mivel rokonaik élnek ott, most Baks központjában vásárolhat házat, a négylakásos épület bérlőinek pedig cserét ajánl a város. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, egyfajta szemléletváltásról van szó, hiszen korábban 1,5-3 milliót ajánlottak az igencsak rossz állapotú lakásokért, amit azért nem fogadtak el a romák, mert annyi pénzből még egy garázst sem lehet venni. „Senki sem szeret putriban élni, de legalább van az ember feje fölött tető. Akik jobb életet szeretnének a gyermekeiknek, azok sem tudtak eddig lépni, a mostani lehetőség viszont nagy lendületet ad ezeknek az embereknek” – jegyezte meg. A Cserepes sori szegregátumban, ahol tavasszal bontották le a harmadik négylakásos épületet, idővel problémákat is fognak generálni a putrik felszámolása, ugyanis önkényes lakásfoglalók is élnek ott. Nagy Mihály elmondta, eddig amikor kiürült egy háztömb, akkor még volt hova visszahúzódniuk, akadt aki családjához költözött, mások üres lakásokban húzták meg magukat, de lassan nem lesz hova menniük. Kérdésünkre elmondta, másod- harmadgenerációs családtagokról van szó, továbbá van 1-2 nem szegedi család is, akik rokonaik után jöttek ide, illetve olyanok is, akiket a repülőtér mellől költöztettek ki annak idején, de visszajöttek Szegedre. Az önkényes lakásfoglalókkal kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy sokuknak egyáltalán nincs jövedelme vagy olyan kevés, amiből nem tudnának egy bérleményt fenntartani, vagyis valahol kényszerűségből foglalnak el egy-egy üres lakást. Nagy Mihály elmondta, kérdés, hogy ezt a problémát miként lehet orvosolni, hiszen családok nem kerülhetnek utcára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.