Közélet

Szegeden is megjelentek az örvös galambok - nem mindenki örül nekik + FOTÓK

Szegeden is megjelentek az örvös galambok - nem mindenki örül nekik + FOTÓK

2017. július 27., csütörtök
Szegeden is megjelentek az örvös galambok - nem mindenki örül nekik + FOTÓK
galamb_orvos_tokody_bela

Több lakos panaszkodik, az önkormányzat tájékoztatást kér, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint pedig nem az örvösökre, hanem inkább a betegségeket terjesztő, elvadult házigalambokra kellene fókuszálni.

Mivel Szeged jelentős zöldterülettel rendelkezik, ezért többféle költőmadár választja élőhelyként a nagyfény városát. Ennek kapcsán kérdeztük

Tokody Bélát

, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársát, projektvezetőt, a Csongrád Megyei Helyi Csoport titkárát a megyeszékhely jelenlegi madárállományáról. Mint elmondta, természetesen itt élnek a már évtizedekkel ezelőtt urbanizálódott fajok, mint például a fekete rigó és a házi veréb, azonban a folyamatos környezeti és klímaváltozás miatt rendszeresen történnek változások. „Öt-hat éve az egész országba, így Szegedre is beköltözött néhány örvös galambpár. Ezek a vadgerléknél legalább másfélszer nagyobbak. Elsőként csak a kertvárosi részekben lehetett velük találkozni, most azonban már a központban is fészkelnek. A városlakó madarak új színfoltja azonban csak márciustól őszig tartózkodik itt, azt követően a mediterrán országokba és Észak-Afrikába vonul” – ismertette. Az egyesület megyei csoportját a napokban kereste meg a szegedi önkormányzat, hogy a 13. és 18. számú választókörzetben, vagyis az Újszegeden és a Vértón élők közül többen panaszkodnak az örvösökre, amiért ürülékükkel összepiszkítják a járdát. A város vezetése azt kéri: a szakértők nyilatkozzanak arról, hogy a madarak milyen károkat okozhatnak. Tokody Béla szerint azonban nem ezzel a néhány pár szárnyassal, hanem sokkal inkább azzal a több száz parlagi galambbal kellene foglalkozni, amik az erkélyeken, utcákon élnek, és komoly betegségeket terjeszthetnek. Arra is felhívta a figyelmet: nem teszünk jót azzal, ha etetjük ezeket az úgynevezett elvadult házigalambokat, ugyanis ezzel a betegeket is megmentjük, s a rossz genetikát átörökítve tovább szaporodnak. Úgy véli, önkormányzati rendelettel tilthatnák az etetést, a padlások nyitva hagyását, valamint speciális fogamzásgátló szerek kihelyezésével csökkenthetnének az állományon. Ezeket a példákat követve több nyugat-európai ország, valamint az Amerikai Egyesült Államok is sikeresen fellépett az utcai galambokkal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.