Közélet

Sikkasztással vádolták meg a Vatikánban egy kórház vezetőit

Sikkasztással vádolták meg a Vatikánban egy kórház vezetőit

2017. július 13., csütörtök
Sikkasztással vádolták meg a Vatikánban egy kórház vezetőit

Több mint 400 ezer eurónyi jogtalan vagyoni eltulajdonítás miatt Vatikánváros ügyésze vádat emelt a pápai állam kórházaként ismert Bambino Gesu római gyermekklinika volt vezetője és pénztárosa ellen, akik az összeggel a pápai állam egyik ingatlanjának helyreállítását finanszírozták - közölte a Vatikán csütörtökön.

A per július 18-án kezdődik. Az egyik vádlott, Giuseppe Profiti a Vatikánnal majdnem szomszédos Bambino Gesu (Gyermek Jézus) egyházi gyermekkórházat működtető alapítvány elnöke volt. Vádlott-társa, Massimo Spina ugyanennek az alapítványnak a pénztárosa. A vatikáni ügyészség vádirata szerint ketten több mint 420 ezer eurót tulajdonítottak el az alapítvány kasszáiból. A vádirat kiemeli, hogy a pénzt jogtalanul, egy - Vatikánváros területén található - lakás átalakítására használták fel. A Profiti és Spina elleni első tárgyalás július 18-án lesz a vatikáni bíróságon. A Vatikán hangsúlyozta, hogy ha a vádlottak nem jelennek meg a bíróság előtt, a bírói szerv távollétükben is elítélheti őket. Profiti és Spina olasz állampolgár, ezért nem kötelezhetők a vatikáni bíróság előtti megjelenésre. A vatikáni ügyészség nem emelt vádat Gianantonio Bandera építkezési vállalkozóval szemben, akinek az összeget átadták. A sikkasztási ügyre 2015-ben derült fény, a Vatileaks 2 nevű botrány során: Emiliano Fittipaldi olasz újságíró dokumentumokkal és számlákkal alátámasztva nyilvánosságra hozta, hogy a Bambino Gesu alapítványnak adományozott összegek egy részét nem a gyermekkórházra fordították. A pénzből egyebek között Tarcisio Bertone bíboros, volt szentszéki államtitkár vatikáni lakásának átépítését finanszírozták. Arról a több száz négyzetméteres, tetőteraszos ingatlanról van szó, ahova Bertone bíboros 2013-ban költözött, amikor véget ért szentszéki államtitkári megbízatása. Bertone lakásválasztását számos bírálat érte a Vatikánban és az olasz sajtóban is, mivel ellentétben állt az akkor pápává választott Ferenc pápa meghirdette egyszerűséggel. Ferenc pápa éppen ezzel egy időben döntött úgy, hogy a pápai lakosztály helyett a Szent Márta-házban él. Tarcisio Bertone a költséges lakásfelújítás nyilvánosságra kerülése után tavaly 150 ezer eurót visszafizetett a gyermekkórháznak. A Vatikán tavaly leváltotta a kórházat működtető alapítvány vezetőségét, és Ferenc pápa új vatikáni hivatalt hozott létre az egyházi egészségügyi intézmények pénzügyi felügyeletére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.