Kultúra

Petőfi Sándor-szobrot avattak az ukrajnai Ivano-Frankivszk városában

Petőfi Sándor-szobrot avattak az ukrajnai Ivano-Frankivszk városában

2017. július 31., hétfő
Petőfi Sándor-szobrot avattak az ukrajnai Ivano-Frankivszk városában
petofi_kligl

Petőfi Sándor-mellszobrot avattak a költő halálának 168. évfordulója tiszteletére hétfőn a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az MTI-vel.

Kiemelte: Nyugat-Ukrajna egyik legjelentősebb gazdasági és kulturális centruma 1962-ben, fennállásának háromszázadik évfordulója alkalmából vette fel az ukrán költő nevét.

Ivan Franko

és

Petőfi Sándor

között nagyon sok rokon vonás figyelhető meg, elég csak forradalmi költészetükre gondolni - fogalmazott. Mint mondta: Petőfi jelenléte és életműve a jószomszédi kapcsolatokat is szolgálja. Magyarország érdeke ugyanis a politikailag stabil, demokratikus, a gazdaságilag erős és a nemzeti kisebbségek - így az itt élő magyarok - jogait tiszteletben tartó Ukrajna - hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve, hogy a két ország közötti kapcsolat stabilizálódásáért és erősödéséért Magyarország kijevi nagykövete és főkonzulja is nagyon sokat tesz.

Lezsák Sándor

beszélt arról is: az ott élők őszintén hálásak, hogy Magyarország mindent megtett az ukrán állampolgárok júniusban életbe lépett európai uniós vízummentessége érdekében. Ugyanakkor köszönik a gyermekek budapesti és balatoni üdülési lehetőségeit, akárcsak az egyebek mellett az Ivano-Frankivszk városának egyetemére orvosi műszerek formájában érkezett segélyszállítmányokat. Érzékelhető ugyanakkor a Kelet-Ukrajnában dúló háborúk miatt az emberekben élő aggodalom és félelem is, de nem reményvesztettek, folyamatosan építkeznek és bíznak abban, hogy országuk előbb-utóbb kikerül ebből a történelmi-politikai katasztrófából. Lezsák Sándor felajánlását,

Kligl Sándor

Szegeden élő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását,

Petőfi Sándor bronz mellszobrát

Ivano-Frankivszki Sevcsenka parkjának forgalmas sétányán avatták fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.