Közélet

Novák: a nagycsaládosok jövőre is számíthatnak a kormányra

Novák: a nagycsaládosok jövőre is számíthatnak a kormányra

2017. július 1., szombat
Novák: a nagycsaládosok jövőre is számíthatnak a kormányra
novak_katalin03_gs

A nagycsaládosok 2018-ban is számíthatnak a kormány támogatására, hiszen ők jelentik a nemzet növekedésének zálogát - mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin

kiemelte: 2018-ban minden korábban bevezetett családtámogatás megmarad, sőt tovább bővül az intézkedések köre. Kiszámíthatóság kell a támogatásokban, hogy a családok hosszú távra tervezhessenek. Ezért amíg a mostani kormány van hatalmon, semmilyen családtámogatást nem fog megszüntetni - mondta el. Novák Katalin közölte: a háromgyermekes családok jövőre is havi százezer forint adókedvezményt kapnak, ez éves szinten 1,2 millió forint megtakarítást jelent. Az adókedvezmény minden további gyermek esetén újabb 33 ezer forinttal emelkedik - emlékeztetett. Új kedvezmény jövőre, hogy a családvédelmi akció keretében a jelzáloghitelesek tartozásából a harmadik és minden további gyermek születésénél egy-egy millió forintot átvállal a kormány. Erre tízmilliárd forintot különítettek el a 2018-as költségvetésben - mondta, hozzátéve, hogy a támogatásnak nincs felső határa, tehát amekkora összegre igény lesz, annyit teremtenek elő. A gyermeket vállaló édesanyák diákhitel-törlesztését pedig az első gyermek születésénél felfüggesztik, a második gyermeknél elengedik a tartozás felét, a harmadiknál pedig a teljes összeget - sorolta. Emellett kiterjesztették az ingyenes gyermekétkeztetést és tankönyvellátást is, ez utóbbi a nagycsaládosok esetében már nemcsak az első kilenc, hanem minden évfolyamon jár. Az államtitkár kitért arra is, hogy a családokat segíti a bölcsődei ellátás. A bölcsődei rendszer fejlesztésére 2018-ban ötmilliárd forintot fordítanak, kifejezetten a közép-magyarországi régióra koncentrálva, mivel ott van több gyermek. Novák Katalin ismertette: a 2016-os mikrocenzus adatai szerint Magyarországon jelenleg 700 000 gyermek él nagycsaládban, a három vagy több gyermeket nevelő családok száma 211 ezer, így a családoknak több mint 12 százaléka nagycsalád.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.