Kultúra

Miniatűr papírszínház nyílik a Kass Galériában

Miniatűr papírszínház nyílik a Kass Galériában

2017. július 5., szerda
Miniatűr papírszínház nyílik a Kass Galériában
papirszinhaz02

A miniatűr papírszínházak különleges világát mutatja be a szegedi Kass Galéria újonnan nyíló kiállítása. A papírból készült színházi játékok figurái között megtaláljuk A varázsfuvola, a Csipkerózsika, a Hamupipőke, vagy éppen a Nyolcvan nap alatt a Föld körül szereplőit is. A Schreiber–Gyermek–Színház című kiállítás július 12-én nyílik a Kass Galériában.

A 19. századi polgári családok otthonának egyik elengedhetetlen eleme a papírszínház volt: a felnőttek és a gyerekek egyaránt örömmel nézték a papírfigurák által életre keltett színházi darabokat, meséket, operákat. Az eredeti művek alapján tanárok és írók készítették el a kis szövegkönyveket, melyeket aztán a papírfigurákkal lehetett eljátszani. Mind a figurák, mind pedig a díszletek különleges remekművek, melyeket neves képzőművészek terveztek száz évvel ezelőtt. A Kass Galéria kiállításán a

Jacob Ferdinand Schreiber

nyomdájában készült papírszínház húsz színpadi jelenetét tekinthetik meg a látogatók. A Schreiber- Gyermek- Színház litografált darabjait 1878-1926 között gyártották. A papírszínház jelenetei Európa-szerte ismertté váltak, a Szegedre érkező kollekció darabjait több generáción át egy egri család őrizte. A július 12-én nyíló tárlaton az érdeklődők többek között A varázsfuvola, a Csipkerózsika, a Hamupipőke, vagy éppen a Nyolcvan nap alatt a Föld körül papírszereplőivel is találkozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.