Közélet

Még lehet pályázni a Kézműves Remekre

Még lehet pályázni a Kézműves Remekre

2017. július 14., péntek
Még lehet pályázni a Kézműves Remekre
magyar_kezmuves_remek

Sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a Magyar Kézműves Remek Pályázatra a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hódmezővásárhelyen. A kiírás bemutatása mellett a legutóbbi két megyei díjazott, Ambrus Sándor vásárhelyi fazekas mester, és a HÓDFÓ Hódmezővásárhelyi Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. hímzőműhelyének vezetője, Angyal Frigyesné beszélt az elismerés értékéről.

A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nem korlá­tozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által tizenhatodik alkalommal kiírt pályázatra augusztus 15-ig várják a jelentkezéseket. A hódmezővásárhelyi Belvárosi Fazekasházban tartott eseményen az egy helyen lévő Kézműves Remek díjak száma megközelítette a húszat, mivel a jelenlevő Ambrus Sándor fazekas mester tíz, és az

Angyal Frigyesné

hímzőműhely vezető által képviselt HÓDFÓ Hódmezővásárhelyi Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. kilenc alkalommal nyerte el az elismerést. Angyal Frigyesné kiemelte: a vállalkozás legutóbb 2015-ben kapta meg az elismerést egy hímzett termékcsaláddal: egy kress falvédő és egy kress párna nyerte el a szakmai zsűri tetszését. Tavaly pedig az MKIK elnöki aranyérmét vehette át a HÓDFÓ. Az pedig egyáltalán nem csökkenti a díj jelentőségét, hogy már kilencszer nyerték meg a díjat, sőt: már javában készülnek az idei pályázati anyagukkal, amely mint mondta, igencsak különlegesnek ígérkezik. A kollekcióról mindössze annyi titkot árult el, hogy darabjai között szerepel egy nyakék is.

Ambrus Sándor

fazekas mester szintén két éve nyerte el a Kézműves Remeket „Hódmezővásárhelyi Vendégváró” elnevezésű kerámia étkészletével. Ő azonban már nem indul a kiíráson. Mint mondta elérte célját: tízszer kapta meg a díjat, amit óriási becsben tart. Sőt munkásságáért neki is odaítélték az MKIK Elnöki Aranyérmét. A gazdasági önkormányzat nem feledkezett meg arról sem, hogy 2013-ban már 50 éve űzte a mesterséget. Az alkalomból egy személyesen a részére készített, aranyozott Hollóházi vázát ajándékoztak neki. A két alkotó igyekezett összegezni az eddig Csongrád megyébe jutott Kézműves Remekek számát is. Emlékeik szerint mintegy 50 díj jutott 2002-óta a megyébe, amelyek száma remélhetőleg még idén is továbbnövekszik majd. A pályázati kiírás és a pályázati adatlap

ITT

található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.