Közélet

Levegő Munkacsoport: a megújuló energiaforrásokat kellene támogatni

Levegő Munkacsoport: a megújuló energiaforrásokat kellene támogatni

2017. július 27., csütörtök
Levegő Munkacsoport: a megújuló energiaforrásokat kellene támogatni

A megújuló, tiszta energiaforrásokat kellene a kormányoknak előtérbe helyezniük, mert miközben mintegy 2800 milliárd dollárt fordítanak a világ leggazdagabb országai a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz) támogatására, ennek az összegnek a hatszorosát teszik ki az ezen anyagok elégetése miatti egészségkárosodás és halálozás költségei - közölte a Levegő Munkacsoport csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a nemzetközi Egészség és Környezet Szövetség (HEAL) csütörtökön adta ki legújabb jelentését, amelyben arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy a fejlett országokban 2020-ig, a fejlődő országokban pedig 2025-ig szüntessék meg a fosszilis tüzelőanyagok támogatását. Ezek elégetése ugyanis halálos levegőszennyezést és éghajlatváltozást idéz elő. Világszerte mintegy hat és fél millió ember életét rövidíti meg évről évre a fosszilis tüzelőanyagok elégetése. A nemzetközi szervezetnek a Levegő Munkacsoport is tagja. Magyarországon az idő előtti halálozások száma az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint 2015-ben meghaladta a 14 ezret - írták. Ennél nagyságrendekkel több a levegőszennyezés miatti megbetegedések - többek között légúti fertőzés, szívroham, tüdőrák - száma. A közlemény idézi Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoport elnökét, aki kifejtette: a környezetvédő szervezet már közel 30 éve dolgoz ki javaslatokat a fosszilis energiára nyújtott támogatások megszüntetésére Magyarországon, továbbá arra is rámutattak, hogy ezáltal nemcsak az emberek egészsége és a környezet állapota javulna, hanem a nemzetgazdaság versenyképessége is. A szervezet elnöke példaként említette, hogy segíteni kell a napenergia nagyobb mértékű elterjedését és javítani kell az országban az energiahatékonyságot a lakások, épületek szigetelésével és korszerűsítésével. A Levegő Munkacsoport 1988-ban alakult környezetvédő civil szervezet. Tevékenységének főbb területei az államháztartás zöld reformja, a közlekedés környezetbarátabbá tétele, valamint az éghajlatváltozást lassító és környezetünket élhetőbbé tévő energiapolitika és településfejlesztés. A HEAL 2003-ban jött létre, független, nonprofit szervezet, központja Brüsszelben található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.