Kultúra

Kortárs alkotók kísérletei a REÖK-ben + FOTÓK

Kortárs alkotók kísérletei a REÖK-ben + FOTÓK

2017. július 29., szombat
Kortárs alkotók kísérletei a REÖK-ben + FOTÓK
szegedi_muvesztelep_mj 024

„Kísérletezések és kérdések nélkül nincs jövő.” A Szegedi Művésztelep kortárs alkotóinak munkáiból ma nyílik kiállítás a Reök-palotában, amit a látogatók három hétig nézhetnek meg.

Szuromi Pál

művészettörténész pattintotta ki a szelencéből huszonhárom évvel ezelőtt a Szegedi Művésztelepet. Először grafikai telepnek indult, de néhány év alatt átalakult. A képzőművészeti skála teljes palettája megjelenik az alkotások között, az installációtól, a szobortól, a grafikától a festményig minden. „Egy picit nagyobb kosárból, egy kicsivel többet meríthetünk azáltal, hogy megtörtént ez a váltás. Pontosan ezért nem egy előre megadott tematika alapján alkotunk, mindenki hozza magával, ami benne van. A progresszió az, ami előremutató kísérleti ügy, ami nehézkes is, mert a kultúrának ez a mezsgyéje a látogatók körétől picit messzire gurult. A megértés vagy az együttrezgés nehezebb a sztereotípiák és a beidegződések miatt. Az számunkra is mindennapi kérdés, hogy mi jön ki a kezünk alól. De azt gondolom, hogy kísérletezések és kérdések feltevése nélkül nincs jövő ” – fogalmazta meg az alkotások lényegét portálunknak

Kótai Tamás

a szegedi szervezők egyike. Az elmúlt esztendők során a nemzetközivé vált művésztelepre többek közt angol, bolgár, német és szlovák alkotók is érkeztek már. A szervezők igyekeznek differenciált társaságot meghívni, de akadnak évről-évre visszatérő emberek is. A három hétig tartó folyamatos alkotás után van egy összefoglaló kiállítása az ott történeteknek. ”Nyilván ne féljen senki, az is jöjjön el, aki gondolatban eleve szögre akasztotta a mai kortárs képzőművészetet. Nem mondom azt, hogy minden mű tökéletes. A kísérletiben abszolút benne van a tévedés lehetősége, de ha ezt nem piszkáljuk, akkor biztos nagyon szép művek születnek, csak nem szólnak semmiről” – tette hozzá a szervező. A művésztelep progresszív „életében” épp úgy jelen vannak a még frissen végzett egyetemi hallgatók, mint a már komoly szakmai sikereket elért Munkácsy-díjas alkotók. Ebben az évben vendégük

Vincze Ottó

Munkácsy-díjas képzőművész, aki a River-pool című installációjával egyik képviselője hazánknak az idei Velencei Biennálén. A XXIII. Szegedi Művésztelep résztvevőinek munkáiból július 29-én, ma 18 órakor nyílik kiállítás a REÖK-ben, amit augusztus 25-éig ingyenesen lehet megtekinteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.