Közélet

Kontrát: a rend a legfontosabb európai közösségi érték

Kontrát: a rend a legfontosabb európai közösségi érték

2017. július 26., szerda
Kontrát: a rend a legfontosabb európai közösségi érték

Ma egész Európában a rend a legfontosabb közösségi érték, és a kormány elkötelezett polgárai biztonságának védelme iránt - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Pest megyei Remeteszőlősön, a büntetés-végrehajtási felügyelőképzésen végzettek kibocsátó ünnepségén.

Kontrát Károly

köszöntőjében azt mondta, hogy a most végzettek hozzájárulnak Magyarország rendjének megőrzéséhez és a társadalom biztonságérzetének fenntartásához. Hozzátette, hogy most több mint 400 büntetés-végrehajtási felügyelő fejezte be tanulmányait a férőhelybővítési program keretében indított képzésen, de összesen 2500 hivatásos felügyelő kerül majd be a rendszerbe. Az államtitkár szólt arról, a kormány célja, hogy a börtönökben tapasztalható túlzsúfoltság megszüntetésére új büntetés-végrehajtási intézetek épüljenek, ezáltal a szervezet megfeleljen minden jogszabálynak és uniós előírásnak. Kontrát Károly közölte: a korábbi baloldali kormányok leépítették a büntetés-végrehajtási intézetek munkalehetőségeit, és lehetővé tették, hogy az elítélteknek ne kelljen dolgozniuk. A jelenlegi helyzetről azt mondta, hogy mára a fogvatartottak 91 százaléka dolgozik, megtermelve ezzel fogva tartásuk költségeit. A fogvatartottak így értéket állítanak elő, szakmát tanulnak és szabadulásuk után könnyebben válnak a társadalom hasznos tagjává - fűzte hozzá. Az elmúlt időszak kiemelkedő kormányzati eredményének nevezte az államtitkár, hogy megalkották az új büntetés-végrehajtási kódexet, amely új alapokra helyezte a büntetés-végrehajtást. Kiemelt hangsúlyt kapott a reintegrációs tevékenység és a fogva tartási munkáltatás. A cél az önfenntartó fogva tartás megvalósítása - hangsúlyozta Kontrát Károly. Az államtitkár kitért arra, hogy kiemelkedő vívmány a 2015-től életbelépő rendészeti életpálya is, amely a biztos jövőkép és a kiszámítható előmeneteli rendszer mellett meghozta a megérdemelt anyagi megbecsülést a szakterület dolgozóinak. Hozzátette: az eddigi munkájuk beérett, mert a rendészeti szakterület vonzó lett a fiatalok számára. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közlése szerint az új börtönök leendő munkatársainak toborzását tavaly indították el, eddig több mint hatezren jelentkeztek. Az idén januárban 475-en kezdték meg tanulmányaikat a budapesti és a nyíregyházi képzési helyszínen, és 411-en tettek sikeres szakmai vizsgát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.