Sport

Kézilabda: fejben kell topon lennie Vágó Attila csapatának az EYOF-on

Kézilabda: fejben kell topon lennie Vágó Attila csapatának az EYOF-on

2017. július 15., szombat
Kézilabda: fejben kell topon lennie Vágó Attila csapatának az EYOF-on
vago_attila_olimpia_hu_vagott

A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) fiú serdülő csapatát a szegedi Vágó Attila vezetheti: a szövetségi edzővel a torna előtt beszélgettünk az esélyekről és a felkészülésről.

Az év kiemelt versenyére készülnek a fiú serdülő válogatott kézilabdázók. A vizes világbajnokság mellett szintén Magyarországon, pontosabban Győrben rendezett kiemelt sporteseményen a szegedi

Vágó Attila

szövetségi edző által irányított csapat számára a teljes 2017-es év az EYOF-ra való készülés jegyében telt, míg tavaly a kiválasztás játszotta a főszerepet, amely során az volt a cél, hogy a szakmai stáb megtalálja azt a 18-20 srácot, akivel készülhetnek erre a tornára. „Gyakorlatilag két éve erre készülünk. Célegyenesben vagyunk, június 19-én kezdtük el a közös felkészülést. A Veszprémben töltött két hét után július elején a győri Arénában készülünk, ahol a meccseinket is játsszuk majd, hogy szokjuk ezt a miliőt is. Múlt héten volt keretszűkítés, akkor nagy feszültség volt a játékosokban, mostanra megnyugodtak" – válaszolta érdeklődésünkre Vágó Attila. Az idén mesteredzői képesítést szerzett szakember elmondta: több álmatlan éjszakát okozott neki és segítőjének,

Bartha Dénesnek

a keretszűkítés, ám végül három játékossal kellett közölniük, hogy nem lesznek ott az EYOF-on. „Mind a 18 játékos ragyogóan dolgozott az együtt töltött idő alatt, az edzésteljesítmény miatt nem volt okunk bárkit is kihagyni, mindenkit vittünk volna. Taktikai szempontból kellett döntéseket hoznunk, azokat a posztokat kellett figyelembe vennünk, ahol esetleg több játékosra kell számítanunk az előzetes stratégia alapján" - részletezte a szövetségi edző, aki elmondta, a világversenyekkel ellentétben itt csak orvosi papírokkal alátámasztott sérülés esetén változtathat a keretén, így nincs mód a csoportkör utáni cserére, ezért az a három játékos, aki végül nem került be a szűkített keretbe, ugyanúgy a csapattal edz tovább. A csapat összeállításánál egyébként sérülés nem miatt senkiről sem kellett lemondania Vágó Attilának, aki hangsúlyozta: jelen pillanatban serdülő gyerekekről van szó, akik fél év alatt nagyon sokat változhatnak fizikálisan is, a kollégákkal közösen döntve így meglátásuk szerint a korosztály legerősebb csapatát küldhetik pályára.

Meccshiánnyal küzdenek

Ami a felkészülést illeti: áprilisban egy lengyelországi tornán második helyen végzett a válogatott, ahol a norvégok elleni magabiztos sikert egy házigazdákkal szembeni döntetlen követett, végül a jó erőket képviselő Izraelt egy góllal múlták felül a srácok, így bár azonos pontszámmal végzett a csapat a lengyelekkel, de rosszabb gólkülönbsége miatt a magyar csapat végzett a dobogó második fokán. „A problémám az, hogy június vége felé edzőmérkőzéseket akartunk játszani, de az osztrák válogatott lemondta a meghívást, a franciák pedig nem jöttek el, így július 13-án játszottunk a szlovénokkal, ez volt az első edzőmeccsünk az EYOF előtt.

Hiányzik a meccs a srácokból, összesen három meccsel tudunk nekimenni a tornának, ráadásul ezek a meccsek nem szerencsés időpontban, a keretszűkítés után vannak.

A szövetség próbált ellenfelet találni, de sajnos ez nem jött össze, a lány válogatott hasonló cipőben jár" – tért ki a problémákra Vágó Attila. Az EYOF-on a csoportkör során a németek elleni nyitómeccset követően a horvátok, majd a dánok várnak a mieinkre, a kvartettek első két helyezettje folytathatja a kieséses szakaszban. "Ha valamikor meg tudjuk verni a németeket, az az első meccs. Ott még talán nincs úgy összeállva a német a csapat, a hazai pálya pedig remélhetőleg pluszt fog jelenteni a srácoknak, hiszen elkelt az összes jegy. Nem szabad félnünk, nagy lehetőség előtt állunk, ha győzelemmel kezdenénk, akkor továbbjuthatunk, ha pedig bemegyünk a legjobb négy közé, az már egy nagyon szép eredmény. Ez lesz az elsődleges célunk, hogy ott legyünk az elődöntőben" – nyilatkozta a szegedi szakember. Az ellenfelek erősségével kapcsolatban Vágó Attila elmondta, alapvetően az elmúlt fél-egy év tapasztalataiból tudnak táplálkozni, ennek során játszottak a francia, a horvát és az izlandi csapattal is, míg a németekről videofelvételeknek köszönhetően szerezhetnek információkat. „Nekünk magunkra kell figyelni, a legnagyobb ellenfelünknek nem a dánokat, a németeket vagy a franciákat tartom, hanem azt, hogy ne nyomjon minket a hazai pálya és a megfelelés terhe. Ha le tudjuk küzdeni azt, hogy ne legyünk kishitűek, már pedig lefogjuk, mert a szövetség jóvoltából

Nagy Sándor

sportpszichológus is dolgozik velünk, akkor szép eredményt érhetünk el. Azért is hoztuk Győrbe a felkészülésünket, hogy szokjuk a közeget, az edzésekre persze nem tudunk 2-3 ezer ember előtt gyakorolni, de remélem, a telt ház feldobja majd a srácokat" – tette hozzá Vágó Attila. A fiatal szakember korábban úgy fogalmazott, szeretne kilépni az utánpótlásból, és a felnőttek között is megmérettetné magát: nos, ez a terve sikerült is, hiszen a következő szezontól az NB I/B-s Veszprém KKFT vezetőedzője lesz, ami a bakonyi gigásztól teljesen független klub. A csapatnál komoly célokat tűztek ki, két-három éven belül, főleg fiatal magyar játékosokkal szeretnének az élvonalba kerülni. Ennek érdekében nyolc új igazolással vágnak neki a következő idénynek, akik közül négyen Szegedről teszik át székhelyüket, mindegyikükkel dolgozott már korábban együtt Vágó Attila. A MOL-Pick Szeged U23-as együtteséből

Árpási Patrik

és

Haszilló Gergő

mellett Algyőről a korábbi junior-válogatott játékos,

Tóth Balázs

, és az NB I-es Orosháza kapusa, a B-válogatottnál számításba vett

Miklós Gergő

is követi volt mesterét. "Napi két edzéssel, profi körülmények között fogunk dolgozni, köszönhetően

Éles József

elnök úrnak. Várom már a munka kezdetét. Nem befolyásolja a válogatottnál zajló feladatomat, hat éve dolgozom itt, szeretnék ezzel a korosztállyal tovább lépni. Erre Novák András főtitkár úrtól, és Zsiga Gyula szakmai igazgatótól is támogatást kaptam, de jelen pillanatban csak az EYOF-ra koncentrálunk, még ha számomra augusztustól egy teljes új időszámítás is kezdődik" – tért ki új feladatára Vágó Attila.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.