Sport

Kajak-kenu Eb: Kopasz Bálint ötszázon is döntős

Kajak-kenu Eb: Kopasz Bálint ötszázon is döntős

2017. július 14., péntek
Kajak-kenu Eb: Kopasz Bálint ötszázon is döntős
kajak-kenu_vilagkupa_vasarnap028kf

Mindhárom magyar egység továbbjutott a péntek délutáni középfutamokból a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon, az öröm mellett azonban egy kis ijedségben is része volt a küldöttségnek, a kenus Vasbányai Henrik ugyanis rosszul lett a befutót követően.

Ezer méteren csak a KSI 26 éves kenusa kényszerült túlórára a magyarok közül, de ez nem is volt meglepő, hiszen néhány napja gyomorrontást kapott, s némileg legyengülve csak a negyedik helyen ért célba délelőtti előfutamában. Délután az első három között kellett zárnia ahhoz, hogy a döntőben is vízre szállhasson, s ő - egy holtversenyben második hellyel - hozta is a kötelezőt, a teljesítmény azonban sokat kivett belőle. Már a partra is a mentőcsónakban érkezett, onnan pedig egy mentőautó szállította a pálya orvosi helyiségébe. Hüttner Csaba szövetségi kapitány később az MTI-nek azt mondta: a versenyző már jól van. Ötszáz méteren két magyar egység volt érdekelt a középfutamos programban, s mindketten továbbjutottak a vasárnapi fináléba. A 23 éves, újpesti kenus, Fekete Ádám nagyot küzdött, s másodikként "csapott" a célba, és az 1000 méteren már döntős, 20 esztendős algyői kajakos, Kopasz Bálint is egy második hellyel kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé. Mindkét számban az első három hely ért finálét. Szombaton délelőtt már döntők szerepelnek a programban, mind a tíz fináléban lehet majd magyar hajóért szurkolni.

Csak Fekete és Kopasz túlórázik 500 méteren

Két egység kivételével minden magyar hajó sikerrel vette a péntek kora délutáni, 500 méteres előfutamokat a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon, túlórára, azaz középfutamra csak Fekete Ádám és Kopasz Bálint kényszerül. A nyitónap második szakasza mindjárt egy újabb fölényes magyar győzelemmel kezdődött, a kajakos Takács Tamara ugyanis remekül versenyezve utasította maga mögé a mezőnyt egyesben, ráadásul összesítésben is övé volt a legjobb idő (1:50.664 p) a két előfutam után. "Jó pályát jöttem, a víz itt tud hullámos lenni, de most egy jót tudtam kajakozni. Kontrolláltam a mezőnyt, jól esett, az utolsó ötven méteren már ki is engedtem." - mondta a levezető evezést követően a parton a Vasas 20 éves versenyzője. Az MTI kérdésére hozzátette: bár edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin nincs itt vele Plovdivban, folyamatosan kapcsolatban vannak, s ő tudja, mi a dolga. A másik két egyes számban ugyancsak az első három hely ért finálét, de a kenus Fekete Ádám és a délelőtt 1000 méteren futamgyőztes kajakos Kopasz Bálint is lemaradt a bejutó helyekről. Mindketten negyedikként értek célba előfutamukban, így később még vár rájuk egy középfutam. Párosban a nőknél a kajakos Farkasdi Ramóna, Medveczky Erika duó szoros csata után a harmadik helyen végzett az orosz és a szerb rivális mögött, így még éppen elcsípte a döntőt érő pozíciót. A férfiak hasonló számában a négyes két tagja, Nádas Bence és Tótka Sándor viszont utcahosszal nyert - az utolsó métereken már szinte nem is kellett lapátolniuk -, de erre szükségük is volt, mert esetükben csak az első hellyel lehetett megspórolni a középfutamot. A fél kilométeres előfutamok sorát a női kenu kettesek versenyei zárták: az idén két világkupán is győztes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duónak az első három között kellett zárnia a továbbjutáshoz, de ők esélyeshez méltóan semmit nem bíztak a véletlenre, megnyerték a futamukat. A Graboplast Győri VSE párosa szombaton száll majd vízre a döntőben, éremesélyesként. Férfi C-2 500 méteren éppen egy döntőnyi, azaz kilenc hajó nevezett, így a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó a szombati 1000 méter után vasárnap ezen a távon is éremért küzdhet.

Magabiztos versenyzéssel döntőben Kopasz Bálint 1000 méteren

A magyar egységek öt győzelemmel mutatkoztak be a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság pénteki nyitónapjának reggelén, amikor az 1000 méteres és a K-4 500 méteres előfutamokat bonyolították le. A csütörtöki napon mért 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet után ezúttal kellemes meleg és közepes erősségű hátszél fogadta a sportolókat a pályán, de az előrejelzések szerint a déli óráktól ismét kánikula várható. A magyarok közül elsőként a kajakos Bodonyi Dóra szállt vízre, aki magabiztos versenyzéssel tette le névjegyét. Féltáv után az élre állt, előnyét a célig még növelte is, így első helyével megspórolta magának a délutáni középfutamot, azaz egyből a szombat délelőtti döntőbe került. Hozzá hasonlóan a kenus Vasbányai Henriknek is az első három között kellett volna zárnia az egyenes ági továbbjutáshoz, de ez neki nem jött össze. A néhány napja gyomorrontással bajlódó, 26 éves magyar versenyző csak negyedik helyen ért célba, így délután is vízre kell szállnia. "Henrik a betegsége miatt tegnap nem is edzett, remélem, ez a pihenő jól fog jönni neki a délutáni versenyben. Össze fogja kapni magát" - mondta Vasbányai edzője, Oláh Tamás, miután a kenus sokáig kimerülten feküdt a stégen a célba érkezése után. Férfi kajak egyes 1000 méteren csak az első hely ért finálét, s a 20 esztendős Kopasz Bálint - aki idén hazai vizeken még veretlen és májusban Szegeden világkupát is nyert - élt a lehetőséggel. Rendkívül harmonikusan mozogva teljesítette a távot, a hajrához érkezve már két hajóhossz volt az előnye, így a végén még az is belefért, hogy körbenézzen, hol jönnek a többiek. Az 1000 méteres előfutamok sorát a két 500 méteres kajaknégyes előcsatározásai törték meg. Ezekben a versenyekben a férfiaknál csak az első, a nőknél pedig az első három hely valamelyikével lehetett kihagyni a délutáni középfutamot, a magyar egységek pedig teljesítették a feladatot. A Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán alkotta férfi és a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta alkotta női egység is nyert, azaz már biztosan döntős. Az ezres előfutamokat aztán két férfi páros szám zárta. A kenusoknál Korisánszky Dávid és Mike Róbert duója nagy csatában győzött, míg a kajakosoknál a honvédos kettős, Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert ugyancsak szoros küzdelem után második lett, ezzel mindkét egység készülhet a szombati éremcsatára. Egy kilométeren női K-2-ben, illetve férfi C-4-ben és K-4-ben a kevés nevező miatt csak döntőt rendeznek, a magyar egységek mindhárom számban ott lesznek a rajtnál. A vasárnapig tartó bulgáriai Eb-n 36 ország kajakosai és kenusai versenyeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.