Közélet

Juhász Andor-díjjal tüntették ki a Szegedi Ítélőtábla dolgozóját

Juhász Andor-díjjal tüntették ki a Szegedi Ítélőtábla dolgozóját

2017. július 17., hétfő
Juhász Andor-díjjal tüntették ki a Szegedi Ítélőtábla dolgozóját
szegedi_itelotabla_Hargitai_Tiborne

Közel 30 éve tevékenykedik az igazságszolgáltatásban a Szegedi Ítélőtábla tisztviselője, Hargitai Tiborné, akit a Bíróságok napja alkalmából kiváló munkája elismeréseként a Juhász Andor-díj bronz fokozatával tüntettek ki. Az elismeréseket Budapesten, az Országos Bírósági Hivatalban Handó Tünde, az OBH elnöke, Darák Péter a Kúria elnöke és Simon Levente, az Országos Bírói Tanács soros elnöke adta át a kitüntetetteknek.

Hargitai Tiborné

1988 óta dolgozik bírósági alkalmazottként. Kezdetben a Szegedi Városi Bíróságon leíróként alkalmazták, majd 1991-től a Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsánál, illetve a büntetés-végrehajtási csoportjánál volt jegyzőkönyvvezető. 2003. május 1-től a Szegedi Ítélőtáblán jegyzőkönyvvezetői feladatot látott el, 2005-ben jogi asszisztensi végzettséget, 2014-ben igazságügyi szervezői képesítést szerzett, melyre figyelemmel 2014. augusztus 1-től kezdődően bírósági ügyintézői munkakörbe került. Munkáját kiemelkedő szorgalommal és elhivatottsággal végzi, amit az eddigi értékelései is tükröztek. Két alkalommal részesült rendkívüli előresorolásban. Jelenleg a Szegedi Ítélőtábla Büntető Kollégiuma elnökének titkárságát vezeti, egyben a kollégiumvezető által is elnökölt Büntető III-as tanács mellett bírósági ügyintéző. A Bíróságok Napját első alkalommal 2001-ben ünnepelték meg. Az OIT július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává. Ez a törvénycikk a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt. A jogszabály rendezte a közigazgatás és a bíráskodás elválasztását. Kiemelkedő jelentőséggel bír a bírói függetlenség deklarálása, amely szerint a bíró csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak volt alávetve. Ekkor szabályozták első ízben a bírák alkalmazásának szakmai feltételeit is. A törvénycikk hatályba lépésétől a bíró - a törvényben szigorúan meghatározott eseteket kivéve - elmozdíthatatlanná és áthelyezhetetlenné vált. A Bíróságok Napján adja át a OBT soros elnöke a Juhász Andor díjakat bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként. A díjat az OIT alapította,

Juhász Andornak

, a Magyar Királyi Kúria elnökének emlékére. Juhász Andor (Kassa, 1864. szept. 17. - Bp., 1941. szept. 2.) 1886-ban mint joggyakornok kezdte meg bírói szolgálatát, 1895-ben kassai ítélőtáblai bíró, 1911-ben bp.-i törvényszéki elnök, 1915-ben ítélőtáblai elnök. 1925-34-ben a Kúria elnöke. Tagja volt a főrendiháznak (1916-18), ill. a felsőháznak (1927-40).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.